Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Szemléletformálás az energiastratégiában
Tudj meg többet: Passzívház

Szemléletformálás az energiastratégiában

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Nemzeti Energiastratégia elfogadása után szemléletformálási cselekvési tervet készít az energiatakarékosság és energiahatékonyság társadalmi elfogadottságának növelésére – közölte a klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a Gömörszőlős információs központ átadásán.

Bencsik János rámutatott: az Új Széchenyi Terv a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei térségben is jelentősen elősegíti a zöldgazdaság fejlesztését. Az Ózdi kistérségbe – Ózd, Putnok és Borsodnádasd – szennyvízkezelési projektek megvalósítására összesen 4 milliárd forint támogatás jut, a Sajó-Bódva Völgye Települési Szilárd Hulladék Rekultivációs Projekt pedig 6,4 milliárd forint támogatásban részesül. Emellett mintegy 400 millió forint támogatást kapnak a szemléletformálási és megújuló energiaforrások felhasználását célzó projektek – tette hozzá. A kistérséggel szomszédos területen, az Aggteleki Nemzeti Parkban 198 millió forintos támogatással megújul az aggteleki karszt barlangjaiban kiépített világítási rendszer. Egy újabb, 45,9 millió forintos támogatás révén pedig Bodrogzug térségében a vizes élőhelyek rehabilitációja is megvalósul.

 
Az államtitkár kitért arra, hogy “ma még nehezen elképzelhető mélységű” energiahatékonysági beavatkozásokra lesz szükség a következő két évtizedben, ám ez nem csak kötelezettséget, hanem lehetőséget jelenthet, ugyanis így tartós keresletet biztosító belső piac épülhet a hazai mikro- és kisvállalkozások számára. Elkerülhetetlen a gazdasági élet teljes átstrukturálása, az anyag- és energiatakarékos technológiák elterjedésének elősegítése. Környezettudatos gondolkodáson alapuló fogyasztói szokásokat kell kialakítani, amelyek figyelembe veszik a természeti erőforrások megújulási képességét is – hívta fel a figyelmet. A következő időszak feladatainak megvalósításában a “legfontosabb szövetségeseknek” a felnövekvő nemzedék tagjait nevezte, ezért is fontos, hogy a legújabb, a természeti erőforrásokat szelíd módon hasznosító technológiákat testközelből is megismerjék – fejtette ki.

 
A Miskolci Ökológiai Intézet által indított gömörszőlősi projekt a fenntartható fejlődés gyakorlati megvalósulásának előmozdítását ösztönzi a fenntartható életmód és viselkedésminták népszerűsítésével – hangsúlyozta Bencsik János. A projekt részeként elkészült az új információs központ és megújultak a szállásépületek. A tervezés során figyelembe vették a megújuló energiaforrásokra alapozott, korszerű technológiákat, az új épület falát úgynevezett félpasszívház-típusú megoldással alakították ki. Az államtitkár szerint ez a fejlesztés jól példázza, hogy a helyi és a központi kormányzat együttműködése valóban az alapoktól újíthatja meg Magyarországot az Új Széchenyi Terv forrásainak célzott felhasználásával.

Ajánlott tartalom

Jó hír érkezett napelemes pályázatot keresőknek

Ha napelemes rendszer telepítéséhez pályázatot keres, ez a pályázat Önnek szól.