Szeméttel fűt a fél ország, rendőrökkel ellenőriztetnék a kályhákat

A Levegő Munkacsoport javaslata szerint a rendőrség közreműködésével lehetne hatásosan fellépni az illegális hulladdékégetés ellen – írta meg keddi számában a Magyar Nemzet.

A civilek szerint az intézkedésre azért lenne szükség, mert vidéken és gyakran a nagyvárosok peremkerületeiben is bevett szokás, hogy a lakosság háztartási hulladékkal, PET-palackokkal, festett ajtó- vagy ablakkerettel, esetleg pozdorja bútorokkal is fűt. Ahogyan tegnap megírtuk, annyira megülte a fővárost a hideg szmog, hogy a főpolgármester elrendelte a riadó tájékoztatási fokozatát. Nyugattól keletig az egész országban cudar volt a helyzet: öt településen veszélyes, tizenkét helyen egészségtelen volt a levegő. A tiltott szemétégetést most is szankcionálják: a kályhán belüli égetésért 75 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő bírság szabható ki, azonban a bizonyítás nagyon nehézkes Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport természetvédelmi mérnöke szerint.

Javaslatuk szerint ezért lenne szükség a hatóságok és a rendőrség együttműködésére: közösen kellene ellenőrizmiük, hogy milyen tüzelő égett a kályhákban. A járási hivatalok munkatársai nem biztos, hogy azonnal be tudnak jutni a lakásokba, a rendőröket azonban nem ilyen könnyű megállítani. V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára csak annyit ígért a munkacsoportnak, hogy felmérik az eddigi ellenőrzési gyakorlatot, illetve elismerte, hogy növelni kell a hatósági fellépés hatékonyságát. Ez nem csak szociális kérdés, nagyon sokan tudatlanságból dobnak tűzre háztartási hulladékot -mondta el a napilapnak Lenkei Péter, írja a 24.hu. 

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.