Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Szemétáradat érte el a Tisza-tavat, több millióba kerül a tisztítás
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Szemétáradat érte el a Tisza-tavat, több millióba kerül a tisztítás

Vastag szőnyeg borítja a tározó vízfelületét Kiskörénél. A vízlépcső előtt több ezer köbméternyi uszadék sűrűsödött össze, amelytől ezekben a napokban szabadítják meg a Tisza-tavat.

– Elképzelni is nehéz, mi mindent sodor magával a víz – mondja a tóparton horgászó T. András. – Az évtizedek során láttam én itt már építési sittől kezdve állattetemeken keresztül szépen bekötözött hulladékgyűjtő zsákokig számtalan furcsaságot. Menetrendszerűen érkeznek a kisebb-nagyobb árhullámokkal vagy legkésőbb a tározó feltöltésekor. Bár nem gondolom, hogy a felsőbb szakaszokon szándékosan szennyeznék a Tiszát, illetve mellékfolyóit, az árterekről ilyenkor bizony nagyon sok szemetet visz a víz.

A Kötivízig ezekben a hetekben harmadfokú környezeti kárelhárítási készültséget tart fenn, melynek keretében a Kiskörei Vízlépcsőnél felhalmozódott, mintegy 2200 köbméter szerves anyagú uszadéktól és kommunális hulladéktól mentesítik a Tisza-tavat. Ez a folyamat több millió forintos költséggel jár, „cserébe” viszont a Tisza alsóbb szakaszaira már jóval tisztább víz érkezik.

– Évről-évre visszatérő probléma, hogy jelentős mennyiségű katré, azaz növényi eredetű törmelékanyag, uszadék és szemét gyűlik össze a duzzasztómű felvízi oldalán – magyarázza kérdésünkre válaszolva Fejes Lőrinc, a kiskörei szakaszmérnökség vezetője. – Ez gyakorlatilag a felettünk lévő folyószakaszokról, vízgyűjtőkről származik, tehát akár több száz kilométerről sodródott ide a hullámok tetején. Arra is akad példa, hogy a környező országokból jól beazonosítható hulladék érkezik, ukrán, román vagy éppen szlovák nyelvű feliratokkal. Ezek jobbára az ártereken hagyott szemétből származnak. Évekkel ezelőtt elhívtuk az érintett országok nagyköveteit is, szemléljék meg, mi mindent sodor hozzánk országaikból a Tisza, érdemi változás azonban azóta sem történt.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Mégsem tiltja be a kormány az egyszer használatos műanyagot

Az erről szóló törvényjavaslatot – ahelyett, hogy az Országgyűlés elé került volna – Semjén Zsolt a kormány nevében visszavonta, írta a hvg.hu.