Szélturbina lapátok nélkül?

Tunéziából érkezik az új széltechnológia, amely, valószínűleg megszünteti a jelenlegi szélgenerátorok legnagyobb korlátait. A tunéziai Energy Saphon jelentkezik a Saphonian-al, a szélnek lapátok nélkül való energiává változtatásának szisztémájával.

Hassine Labaied, a Saphon Energy vezérigazgatója elmondta, hogy a tervet alapvetően az a mechanizmus inspirálta, amely a vitorlásokat mozgatja és alternatív módot ad a levegő mozgási energiájának összegyűjtésére. (Aiolus News) A Saphonian inkább hasonlít egy parabola antennára, mint a hagyományos turbinára. Nincs kerékagya és sebességváltója, a három lapát helyett a főszerep egy vitorláé, amely forgás helyett előre-hátra ugrásokat végez és dugattyúk segítségével így változtatja a mozgási energiát mechanikus energiává. Ezt az energiát változtatják hidraulikus nyomássá, amelyet tárolni lehet / hidraulikus akkumulátorként/, vagy közvetlenül átalakítják elektromos árammá. A társaság állítja,hogy ez a technológia képes túllépni a Betz-korláton, vagyis azon a lehetséges maximális energiamennyiségen, amelyet ki lehet nyerni a rotor segítségével. A jelenleg használatos turbinák között ugyanis nincs egyetlen olyan sem, amely a szél mozgási energiájából 59,3 %-nál többet tudna hasznosítani. A konstruktőr eddig csak az innovatív rendszerének a rajzát mutatta be, de állítja, hogy a magas hatékonyság és az alacsony ár mellett a Saphonian azért is előnyös, mert halk, nem zavarja az állatokat és csaknem láthatatlan a radarok számára. A tunéziai társaság felkészült arra, hogy finomítsa a prototípust és bemutassa 2015-ig. Valójában akkor derül ki, hogy a termék megfelel-e az ígéreteknek.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).