Szélmalomharc Hollandiában

Be akarja fagyasztani a szélturbinák számát a szélmalmok hazájaként számon tartott Hollandia legnépesebb, északi tartománya, mert túl csúfnak és zajosnak találja őket.

A szélmalmok legmodernebb utódaiból továbbiak felállításához a szárazföldön – az eddig jóváhagyott tervekben szereplőkön kívül – nem ad engedélyt Észak-Hollandia kormányzata. A tengeri telepítést ugyanakkor nem korlátozza, jóllehet a „vízi” szélturbinák megépítésének költsége kétszerese a szárazföldiekének. „Harminc éve a szélturbinák 25 méter magasak voltak. Mostanra 120 méteresek, lapátjaik átmérője eléri a 75 métert is, így akár 180 méter magasra is felnyúlnak” – mondta Frans Nederstigt, a kormányzat szóvivője, hozzátéve, hogy a turbinák csendszennyezők és még balesetveszélyesek is, mert a róluk visszatükröződő napfény autóvezetőket vakíthat el. A Zöldek ugyanakkor ellenzik a lemondást a szélenergia hasznosításáról. „Észak-Hollandia harca a szélmalmok ellen küzdelem a jövő ellen” – mondta Liesbeth van Tongeren zöldpárti képviselő. Hollandiában mintegy 2 ezer szélturbina működik, több mint 2 gigawatt áramot termelnek. A megújuló energiaforrások ugyanakkor az ország energiaszükségletének még a 4 százalékát sem fedezik, holott a 2020-ra előirányzott cél 14 százalék.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.