Széles Gábor beájulna: itt a motor, ami a levegőből veszi ki az energiát

A Columbia Egyetemen egy újfajta motort találtak fel. Látszólag ez is a levegőből veszi ki az energiát, mint Széles Gábor energiacellája, de nemcsak az a különbség, hogy ez működik is, hanem hogy valójában a szobahőmérsékleten párolgó víz hasznosításával termel energiát.

A motor nemcsak azért nagyon ígéretes, mert már most alkalmas arra, hogy árammal lásson el néhány led-égőt vagy egy kisautót, hanem azért is, mert nagyon olcsó. Ozgur Sahin, a kutatást irányító biomérnök szerint kevesebb mint 5 dollárba kerül megépíteni.

Abból, hogy a kutatást egy biomérnök vezeti, már sejteni lehet, hogy valami élő dolog is fontos szerepet játszik a különleges motor működésében. Ez a HYDRA-nak hívott anyag, amely “higroszkóposság által vezérelt mesterséges izom” angol rövidítéséről kapta a nevét. Gyakorlatilag vékony, izomszerű műanyag szalagokról van szó, amelyek a páratartalomban beálló apró változásokra összehúzódnak vagy kitágulnak. Az anyag nagyon rugalmas, akár az eredeti mérete négyszeresére is képes megnyúlni, és több mint egymillió összehúzódási ciklust kibír komolyabb elváltozás nélkül.

Sahinnak néhány éve jutott eszébe a HYDRA ötlete, amikor a szénabacilusok tanulmányozásakor észrevette, hogy a baktérium nyugvó spórája, annak ellenére, hogy szinte semmilyen anyagcserét nem végez, képes a környezeti vízpára felszívásával és kiválasztásával változtatni a méretét. Hosszú kísérletezés után Sahin rájött, hogyan tudja utánozni ezt a mechanizmust: magukat a spórákat ragasztja rá az apró műanyagcsíkokra, ezek okozzák a HYDRA-szalagok összehúzódását.

De hogy lesz mindebből energia? A HYDRA-szalagokból álló szerkezetet a kutatók szobahőmérsékletű víz fölé helyezik, a mesterséges izmok a párolgás hatására összehúzódnak, ezzel meghúznak egy hozzájuk erősített zsinórt. Ennek a másik végére pedig egy elektromágneses generátort kötöttek, amely a zsinór mozgási energiáját elektromos energiává alakítja. A szalagok tágulásával egyúttal kis kapuk is kinyílnak, ezeken át távozik a párás levegő, amitől a szalagok visszahúzódnak, és a ciklus kezdődik elölről.

Annak ellenére, hogy élő anyagról van szó, Sahin szerint kifejezetten hosszú élettartamú a HYDRA, mert a spórák a természetben évtizedekig, vagy akár évszázadokig képesek nyugvó állapotban maradni, és különösebb sérülés nélkül reagálni a páratartalom változásaira.

A motor egy-egy ciklusa átlagosan 50 mikrowatt teljesítményt eredményez. Ez egyelőre nem sokra elég, de ahhoz képest már ez se rossz, hogy vízpárán kívül más nem kell hozzá. Sahin szerint azonban a jelenleg használt szalagok csak a spórák energiapotenciáljának egyetlen százalékát használják ki, és már kísérleteznek ennél sokkal hatékonyabb anyagokkal is.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.