A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan felügyeli az erőművek működését.

Szélerőműveket ellenőrzött a MEKH

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan felügyeli az erőművek működését.

A hivatal munkatársai 2018. június 1-jén a spanyol tulajdonú Iberdrola kisigmándi szélerőműparkjában végeztek helyszíni ellenőrzést. A szélerőművek termelését nagyban befolyásolja az időjárás, ami miatt a napi termelt energia mennyisége széles skálán ingadozik. A változékony termelés miatt a többi erőműnek nagyobb rugalmassággal kell rendelkeznie annak érdekében, hogy az ellátás egyensúlya folyamatosan fennmaradjon. Mivel a nagyobb kiegyenlítő-energia szükségletet és a magasabb rendszer­szintű tartalék rendelkezésre állását a fogyasztók fedezik a rendszerhasználati díjakon keresztül, kiemelten fontos, hogy a szélerőművek működése mindenben megfeleljen a hatályos előírásoknak.

A MEKH szakemberei a helyszíni ellenőrzés keretében megtekintették az Iberdrola Renovables Magyarország Kft. kisigmándi telephelyének alállomását, vezérlőjét, valamint az üzemelő turbinákat. Az ellenőrzés során a hivatal munkatársai megvizsgálták az erőműpark ütemterv szerinti működését, valamint áttekintették a 2017-ben elvégzett és 2018-ra tervezett karbantartási munkákat, szerződéseket és a fejlesztési terveket. A MEKH ezen túlmenően ellenőrizte a termeléshez és villamos energia átvételhez kötődő KÁT és MAVIR szerződéseket is. A MEKH kiemelten fontosnak tartja az erőművek üzemszerű és a hatályos jogszabályoknak megfelelő működését, ezért továbbra is folyamatosan ellenőrzi a hazai szélerőműveket.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.