Szélerőműgyár Kaposváron

Rövidesen értékesíti első, 25 kilowattos szélerőművét a kaposvári Lakics Gépgyártó Kft., amely a közelmúltban lett résztulajdonosa az acélszerkezet-gyártó Rutin Kft.-nek

„A Lakics Kft. bonyolult hegesztett és forgácsolt szerkezetek gyártásával foglalkozik, ezen belül is a főprofil a motor- és szélerőmű generátorházak gyártása, amelyben nemzetközi szinten is a vezető gyártók között vagyunk” – mondta el lapunknak Lakics Péter, az első félévben már ismét a tavaly előtti forgalmat elért társaság ügyvezető igazgatója, kiemelve, hogy emellett több vízierőmű, ár-apály erőmű részegység mellett automerőművi hűtőrendszerek is szerepelnek a termékskálán. Az utóbbiakat elsősorban francia felhasználásra szállítja a Lakics Kft., amelynek legnagyobb vevői az energetikai iparág vezető multinacionális vállalatai, mint például a Siemens, a Vestas, a GE Energy és az ABB.

„A vállalkozás csaknem harminc éves története során mindig is bérgyártást végzett a megrendelők dokumentációi alapján. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor olyan tudásbázis halmozódott fel a generátorgyártás és szélenergetika területén, amellyel önálló termékfejlesztésbe kezdhettünk” – mondta el a cégvezető, rámutatva, hogy miután megrendelőik piacait nem veszélyeztethetik, kisüzemi szélerőművek fejlesztésébe kezdtek 2012-ben. A munkára hétfős K+F egységet létesítettek Veszprémben, mert ott a szélviszonyok ideálisak a tesztelés számára. A kis szélerőművek célpiacát az olyan üzemek jelentik, amelyeknek megfelelő áramfogyasztásuk van és olcsóbban akarnak villamosenergiához jutni.

„Az úgynevezett háztartási méretű erőmű projekttel létre kívántunk hozni egy olyan saját márkás terméket, amely több szempontból hiánypótló a kis teljesítményű szélerőművek piacán: komplett rendszer, amely alkalmazkodik a kontinentális éghajlati szélviszonyokhoz, ami a gyakorlatban változékony irányú és általában kis sebességű szelet jelent. Az 5, 10, 25 és 50 kilowattos szélerőművekből álló termékcsoport három kisebb modellje már kész akár a nemzetközi piacra lépésre is, cégünk önálló márkaneve, a Wind the Way alatt” – mondta el Lakics Péter, hozzátéve, hogy az 50 kilowattos modell közös fejlesztéséről megállapodás született a Pécsi Tudományegyetemmel.

A 246 embernek munkát adó Lakics Gépgyártó Kft. nemrégiben résztulajdonosa lett Magyarország egyik legnagyobb acélszerkezet-gyártó cégének, a 370 főt – ebből 33-at alkalmazottként – foglalkoztató dombóvári Rutin Kft.-nek. Emellett – amint Lakics Péter mondta – millió eurós nagyságrendű tőkét biztosítottak hosszú távú tagi kölcsönként a Rutin Kft. számára, amellyel az lehetőséget kapott arra, hogy túllépjen a pénzügyi problémáin. A dombóvári cég tavaly előtt ugyanis több mint egymilliárd forintos veszteséget szenvedett el és azóta folyamatosan tőkehiánnyal küzd. Ezzel párhuzamosan a Lakics Kft. egyre intenzívebben működik együtt a nagyméretű acélszerkezetek, hidak, stadionok, olajfúrótornyok gyártásában komoly nemzetközi eredményeket elért Rutin Kft.-vel.

forrás: vg.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.