Kezdőlap / Témakörök / Szélenergia / Szélerőmű-parkot adtak át Jánossomorja térségében
Tudj meg többet: Szélenergia

Szélerőmű-parkot adtak át Jánossomorja térségében

Nyolc megawatt teljesítményű szélerőmű-parkot létesített a Renerwind Energetikai Kft. Jánossomorja határában, a magyar-osztrák határ közelében.

A 12 millió eurós ( több mint 3 milliárd forintos) beruházást – amely évente 17-20 ezer megawatt villamos energiát termel – pénteken adták át. Csatai Ferenc, a kft. egyik tulajdonosa az avatás alkalmából az MTI-nek elmondta: az osztrák BEWAG csoport 100 százalékos leányvállalata, az International Wind Power és két magyar magánszemély – a projektfejlesztő partnerek – közös tulajdonában lévő kft. a BEWAG csoport know-how-ját felhasználva hajtotta végre a beruházást. Négy, egyenként kettő megawatt teljesítményű Vestas V90 típusú szélkereket állítottak fel. A szélkerekek rotorjának tengelye 105 méter magas, átmérője 90 méter.

Ismertetése szerint a szélerőmű évente 17-20 ezer megawatt villamos energiát termel szélenergiából, amely jelenleg az alternatív források egyik leginkább versenyképes válfaja. Ez a mennyiség 6-8 ezer háztartás egy évi energiaszükségletét fedezi. A jánossomorjai szélerőmű ezzel jelentős mértékben hozzájárul a környezet védelméhez, működése révén 15 ezer tonna széndioxidtól kíméli meg a környezetet, és támogatja a globális felmelegedés
csökkentését.

A szélerőmű által termelt áramot az országos elektromos hálózatba juttatják. A MAVIR Zrt. veszi át az e-on által üzemeltetett hálózaton keresztül. A beruházás az üzemeltetési tervek szerint tíz év alatt megtérül.

A szélerőmű-parkot a jövőben továbbfejleszteni szándékozzák. Az üzemeltetők szeretnék elérni a jelenlegi kvóta felülvizsgálatát, a teljesítmény-korlát felszabadítását. Ezáltal nyílik lehetőség újabb beruházásokra a szélenergia hasznosítás terén – hangoztatta Csatai Ferenc. A vonatkozó jogszabály előkészítése folyamatban van – tette hozzá.

A Renerwind Kft. 74 százalékban az International Wind Power tulajdonában van, a fennmaradó 26 százalékon osztozik egyenlő arányban a két magyar magánszemély.

A jánossomorjai fejlesztés az osztrák BEWAG csoport első üzembe helyezett külföldi projektje. A csoport a magyarországi mellett több közép-európai országban, köztük Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban, Lengyelországban tervez beruházásokat – mondta Csatai Ferenc.

Ajánlott tartalom

Becslések szerint évente 50 szélturbina ég le Németországban

Nem igazán lehet tudni, hogy az egyes berendezések milyen gyakran vannak karbantartva és hibásodnak meg.