Szélenergiával üzemelő lámpa

Az utcai lámpák szó szerint átvezetnek minket az éjszakán. Csakhogy ez igen energiaigényes üzem, még az új LED utcai lámpák esetében is, amelyeknek az év 365 éjszakáján kell világítaniuk.

A probléma megoldására a Sevillai Egyetem olyan lámpát fejlesztett ki, amely nem csupán a napsugarakat, hanem a szélenergiát is hasznosítja. (Aiolus News) A „holonikus utcai lámpa” teljesen független az elektromos hálózattól, napelemek, valamint egy kicsiny, függőleges tengelyű szélturbina működtetik. A hálózaton kívüli utcai napelemes lámpák ötlete nem új, már a Philips és mások is kísérleteztek vele. E prototípusokkal az a legnagyobb probléma, hogy a felhős napokon előfordul: nem tudnak elegendő energiát tárolni az éjszakára. A „holonikus utcai lámpa”, amelynek feltalálója María Jesús Ávilais, ezért szerelt hozzá egy kis szélturbinát. A szélkerék és a napelemek által generált energiát egy pár 12 voltos ólomgél akkumulátorba táplálják be, amelyet a lámpa alatt, egy föld alatti rekeszben tárolnak. A lámpa szenzorai érzékelik a sötétedés eljövetelét, és akkor automatikusan az akkumulátorra kapcsol. A rendszer akár 140 km/órás szeleket is kibír, és az általa táplált LED-ek 50 ezer órás használatra hitelesítettek.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.