Szélenergiát az egész világnak!

A szélenergia potenciálisan olyan tartalékokkal rendelkezik, amellyel képes lenne az egész világ energiaszükségletét kielégíteni – ezt a következtetést vonta le Kate Marvel, az amerikai Lawrence Livermore National Laboratory munkatársa vezette kutatócsoport. (Aiolus News)

A Nature Climate Change-ben megjelent tanulmány szerint e téren különösen hatékonyak lennének az atmoszferikus turbinák, amelyek átalakíthatják a nagy sebességű szeleket energiává, mert ez hatékonyabb lenne, mint a szárazföldi, vagy a tengeri szélgenerátorok működése. A kutatók számításai szerint – csak geofizikai korlátokat figyelembe véve – a felszíni szelekből mintegy 400 terawattóra energiát lehetne termelni, szemben az atmoszferikus szelek 1800 terawattórájával. Hiteles adatok szerint ma a Föld energiaszüksége 18 terawattóra. Ami azt jelenti, hogy a felszíni szélturbinákkal a jelenlegi igények 20-szorosát, az atmoszférikusokkal 100-szorosát lehetne termelni. Az elmélet megvalósulásának azonban az lenne a feltétele, hogy a szélgenerátorokat egyenlően osszák szét a Föld egész felszínén, ne csupán néhány régióra korlátozva. A geofizikai megvalósíthatóság adott, a több már csak az emberi találékonyságokon és az anyagi terheken múlik…

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.