Mekkora a világ legnagyobb napelemfarmja?

A legtöbben úgy gondolják, hogy csak az Európai Unióban kap hangsúlyos szerepet az alternatív energiaforrások hasznosítása, de ez nincs így!

Az EU-n kívül, sőt jóval fejletlenebb gazdasági berendezkedésű országok körében is születnek olyan célkitűzések, melyek a zéró emissziót, és fenntartható fejlődést kívánják megvalósítani.

ALTERNATÍV ENERGIA HASZNOSÍTÁSA MAROKKÓBAN

Az északnyugat-afrikai állam, Marokkó egy olyan programot (Noor) hozott létre, ami teljes egészében tiszta energiára kívánja alapozni gazdaságát. Mindezt úgy biztosítaná, hogy országszerte több naperőművet és a szélkerék parkok építene. Marokkó felismerte, hogy szomszédjával Algériával szemben nem bővelkedik szénhidrogén készletekben, viszont egyre növekvő gazdasága és népességszáma indokolttá teszi, hogy szükségleteit valamilyen biztos forrásból kielégítse. Az energia- és energiaforrás import pedig nem jelent megoldást. A költségmegtakarítás és a hosszútávú gondolkodás érdekében ezért inkább a helyi adottságokra alapoz az ország. Tengerpartja és bizonyos belső régióiban állandóan fúj a szél, illetve elhelyezkedése és klímája miatt a napsütéses órák száma is kiemelkedően magas. Ezek a feltételek pedig rendkívül alkalmassá teszik Marokkót a szél- és napenergia hasznosítására.

Az állam elhatározta, hogy dollár milliárdokat fektet e két energiaforrás hasznosításába. A Noor program több szakaszban valósul majd meg. Az első fázisok már megkezdődtek és sorra épülnek a napelemfarmok a dél-marokkói Ouarzazatéban. Ezen a területen összesen 560 MW-nyi áramot termelnek majd. További érdekesség, hogy itt létesül a világ legnagyobb naperőműve is. A IV. szakaszban további helyszíneken valósul meg majd hasonló projekt. A programsorozat lezárásával Marokkó összes naperőmű kapacitása eléri majd a 2000 MW-ot. Ez a teljesítmény az ország fogyasztásának 42%-át fogja majd fedezni. Ezt egészíti ki a szélerőművekre alapozott projekt. A délkelet-marokkói Tarfayában 2014 óta folyik áramtermelés szélkerekek segítségével. Ugyanitt található Afrika legnagyobb szélerőműparkja is, melynek teljesítménye eléri a 300 MW-ot.

A közép-amerikai állam 2015-ben már elérte azt, hogy csak megújuló energiából fedezte energiaszükségletét. Ezzel pedig ezidáig egy másik ország sem tudott büszkélkedni. Persze ebben nagy segítségre van az ország földrajzi elhelyezkedése és az arra jellemző klimatikus viszonyok. Costa Rica éghajlata egyenlítői, így napi rendszerességűek az esőzések, így a hegyekről lefutó vizek általi áramtermelés is viszonylag kiegyensúlyozott és bőséges. Az állam áramellátásának 4/5-ét vízerőművek biztosítják, a többit pedig geotermia segítségével állítja elő.

A sikerességhez persze az is hozzájárul, hogy az ország lakosságszáma viszonylag alacsony, és iparát sem a nagy energiaigényű berendezkedés jellemzi. Ezek ellenére Costa Ricát a világ 5 “legzöldebb” állama között tartják számon.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.