Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Szélenergia világrekord
Tudj meg többet: Szélenergia

Szélenergia világrekord

Márciusban Spanyolország beállította az új világrekordot, miután előirányzott szélenergia-igényének 40%-át produkálta ez év márciusáig. A korszerű szélerőműparkok 11.180 megawatt villamosenergiát állítottak elő az ország észak-nyugati részén szokatlanul erős szeleknek köszönhetően.

Az ország a tiszta energia termelésében kiemelkedő teljesítményt nyújt. A PS10 mellett nemrég helyezték üzembe a nagytestvért, a PS20 napenergia-erőművet, Európa legnagyobb ilyen létesítményét. Szélerőműparkjai pedig az előkelő harmadik helyet foglalják el a legnagyobbak listáján. Az első az Államok 25.000 megawatt, a második Németország 24.000 megawatt teljesítménnyel. Spanyolország jelenlegi szélenergia-kapacitása 16.000 megawatt, ezt bővítené ki 2010-re 20.000 megawattra. A listán így sem lép előrébb, ám egy fontosabb mutatóban már most is megelőzi az aranyérmest. Míg Amerika energiakövetelményeinek 1%-át biztosítja szélerőművei által, addig Spanyolország teljes energiáinak 11,5%-át. A csúcs beállításához még az is hozzátartozik, hogy a szélturbinák az elméleti maximális potenciáljuk 69%-án dolgoztak.

Az országnak a WWF is gratulált, a bolygónk egészségéért vívott harcért, kiemelve globális erőfeszítéseit a megújuló energiaforrások fejlesztése terén az elmúlt 12 esztendőben. A 2010-es év további célja, a szélerőművek kapacitásának bővítése mellett, Spanyolország villamosenergia-igényének 30%-át megújuló energiaforrásokból nyerni.

Ajánlott tartalom

Mennyire hatékony az átlátszó napelem?

A német panelgyártó, a Sonnenstromfabrik polikristályos üveg-üveg napelempanelt fejlesztett ki három különböző mértékben átlátszó változatban.