Szélenergia új oszlopok nélkül?

Egy érdekes innováció olcsóbbá és könnyebben elérhetővé teheti a szélenergiát. Csökkentsd a beruházást, spórolj a fémmel és használd a meglévő infrastruktúrát. Ez a mottója annak az innovációnak, amely a lényegesen olcsóbb, új oszlopok nélküli szélturbinát mutatja be.

A szélenergiatermelés világszinten dinamikusan növekszik, a megújuló energiaforrások közül a szélerőművek épülnek ki a leggyorsabb ütemben. A kapacitásnövekedésen kívül az elmúlt 20 évben a szélturbinák méretezése százas szorzóval nőtt, 25 kW-ról 2,5 MW-ra, ma már a legnagyobb egységek elérik a 7 MW-ot. A százas faktorú növekedés az energia árának ötös faktorú csökkenéséhez vezetett. A turbinák méretének növekedése lassította a fordulatszámot, ezáltal drasztikusan csökkentve a kockázatot a madarak számára. Percenkénti tizenkettes fordulatszámnál, vagy öt másodpercenként egy teljes körnél a madarak halálozási aránya közel nullára csökkent. A szél előnyei vitán felül állnak az olyan fosszilis üzemanyagokkal szemben, mint az olaj és a szén, habár még vannak hátrányok az alkalmazás terén. A felépítmények, a széllapátok és a turbinák a föld egyre fogyatkozó fémkészletére támaszkodnak. Ha a világ energiatermelésének 30 százaléka a szélből származna, akkor a szükséges ritka fémeknél, amelyekre a szektor támaszkodik, ellátási nehézségek jelentkeznének. Mivel a nagyobb tengerszint feletti magasságokban több a szél, ezeken a helyeken a tájvédelmi szempontok is felmerülnek. Az oszlop, ami a forgó lapátot a magasban tartja nem kevesebb, mint egymillió dollárba kerül.

Itt említem meg, hogy egyébként a tájba illesztésre is vannak megoldások. Erre az egyik legjobb példát néhány éve pont a Szentendrei-szigeten láttam, ahol természetvédelmi területen egy mobiltelefon adótornyot illesztettek úgy a tájba, hogy azt erős fából építették meg, így az egyáltalán nem volt tájromboló. Azt gondolom, hogy a szélerőműveknél is vannak lehetőségek a tájba illesztésre, azonban ez most nem ennek a cikknek a témája.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.