hirdetes
Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Szélenergia-tender: megrendülhet a befektetők bizalma
Tudj meg többet: Szélenergia

Szélenergia-tender: megrendülhet a befektetők bizalma

Az Energia Klub szerint az eredményhirdetés nélkül lezárt szélenergia-pályázat hatására megrendül a befektetők bizalma, ami nemcsak a szélenergia-, hanem az egész megújulóenergia-szektornak kár okoz.

A pályázat visszavonása az Energia Klub becslése szerint közvetlenül is 4-6 milliárd forint értékű beruházási előkészületet érint, a befektetői bizalom megrendülése azonban közvetetten még nagyobb kárt okozhat a megújulóenergia-szektornak a közlemény szerint.
A Magyar Energia Hivatal (MEH) 2006 tavasza óta nem adott ki szélkvótát (úgynevezett kapacitáslétesítési jogosultságot), ami elengedhetetlen eleme a szélerőművek engedélyezési folyamatának – emlékeztet a közlemény -, tehát azóta egyetlen beruházó sem kapott engedélyt hálózatra csatlakozó szélerőmű létesítésére.

Tavaly az egész szélenergia-szakma üdvözölte a kiírt pályázatot, érvénytelenítése azonban újabb bizonytalan időpontra halasztja az újabb szélenergia-beruházások megvalósulását. A szélenergia hasznosítása az egyik legkisebb károsanyag-kibocsátással járó energiatermelési mód, amelyre Magyarországnak is kiváló lehetőségei vannak – hívja fel a figyelmet az Energia Klub.
A MEH múlt csütörtökön jelentette be, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) rendelete alapján visszavonta a szélerőművi kapacitás létesítésére kiírt pályázatát. A pályázat követelményeit tartalmazó miniszteri rendeletet tavaly június végén adták ki, a MEH a múlt év augusztusának végén tette közzé a pályázati kiírást.
A nemzeti fejlesztési miniszter június közepén kiadott rendelete azonban több ponton módosította a szóban forgó rendeletet és a pályázati kiírást, érintve az eredeti jogszabályban megfogalmazott célt és a pályázat bírálati szempontjait, valamint az eredménytelenség megállapításának szempontjait, ezért a MEH visszavonta a pályázati kiírást.
A hivatal hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a MEH továbbra is kiemelten kezeli a szélenergia belföldi hasznosításának ügyét.

Ajánlott tartalom

Napelemek telepítése előtt miket érdemes ellenőrizni?

Miután megszületik az elhatározás, hogy napelemes rendszert szeretnénk telepíteni épületünk tetejére érdemes pár dolgot körültekintően megvizsgálni az ingatlannal kapcsolatban, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy egyáltalán alkalmas-e a szerkezet befogadására.