Szélenergia, mint kormányprogram és kampánytéma

Az idők szava, hogy az Egyesült Államokban a megújuló energiák, mindenekelőtt a szél- és a napenergia, nem csupán részei a kormányprogramnak, hanem kampánytémává is váltak a novemberi elnökválasztáshoz.

Az Obama-kormányzat a minap jelentette be, hogy meggyorsítják az engedélyezési eljárásokat szél- és naperőművekre négy nyugati államban: Arizonában, Kaliforniában, Nevadában és Wyomingban. A szóban forgó hét erőmű összteljesítménye 5 GW lesz, és másfél millió családot látnak el energiával. (Aiolus News) A két legnagyobb projekt ezek közül két szélpark: az egyik a kaliforniai Mojave sivatagban épül (425 MW), a másik pedig a wyomingi Chokecherry megapark, a maga 3 GW-jával. Barack Obama elnök személyesen is kiáll a megújuló energiaprogramok mellett. A múlt héten egy Colorado állambeli kampánybeszédében azzal vádolta republikánus vetélytársát, Mitt Romney-t, hogy meg akarja a szüntetni a szélszektor adókedvezményét, amellyel legalább 37 ezer munkahely létét veszélyezteti. Az adóhitelek kedvezményes rendszere (Wind energy production tax credit, PTC) körül lassan egy éve folyik a kongresszusi huzavona.

A rendszer hatálya, amely az elmúlt években nagyban hozzájárult az amerikai szélipar fellendüléséhez, az év végén jár le, de Obama elnök, hogy tovább ösztönözze a szektor beruházásait, már bejelentette, hogy szándékában áll a kedvezményt meghosszabbítani. Romney viszont nyíltan ellenzi ezt. Mellesleg a PTC „atyja” Iowa állam republikánus szenátora, Chuck Grassley volt. Az amerikai szélszövetség (AWEA) szerint a szélipar ma 75 ezer embert foglalkoztat, és ha a PTC-t megszűntetnék, akkor legalább 37 ezren veszítenék el munkájukat. A kedvezmény meghosszabbítása viszont, az új beruházásokkal, új munkalehetőségeket is teremtene.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.