Szelektív hulladékgyűjtő program a Hegyvidéken!

Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere és Nagy Zita, az ASCO Hungária Kft stratégiai igazgatója mutatta be a kerületben újonnan bevezetésre került társasházi szelektív hulladékgyűjtő programot. A kezdeményezés célja, hogy a társasházakban élők a közvetlen hulladékelszállítás segítségével még egyszerűbben és kényelmesebben hozzáférjenek a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségéhez.

Magyarországon évente átlagosan 350 kg háztartási hulladékot termelünk fejenként , melynek körülbelül 15%-át hasznosítják újra. Ez az arány a skandináv országokban akár a 80-90%-ot is elérheti. A külföldi tapasztalatok alapján a csomagoló anyag hulladékok újrahasznosításának egyik leghatékonyabb eszköze a gyűjtőedények társasházakban történő elhelyezése, ezért döntött az önkormányzat a program bevezetése mellett. A kerületben eddig 70 társasházat kerestünk meg, melynek eredményeként jelenleg 60 gyűjtővel már üzemel a rendszer és folyamatosak a telepítések. A kukák megvásárlásának költségét egyharmad részben a Hegyvidéki Önkormányzat, egyharmad részben az ASCO Kft és egyharmad részben a társasház állja. A gyűjtőedények ürítését az ASCO Hungária  Kft térítésmentesen végzi.

 
„Fontosnak tartjuk a szelektív hulladékgyűjtés széles körű elterjesztését azért, hogy a kommunális hulladék minél nagyobb arányban kerüljön újrahasznosításra. Az az általános tapasztalat, hogy a polgárok leghatékonyabban akkor ösztönözhetők a gyűjtésre, ha annak feltételei a lehető legkényelmesebbek, hiszen sokszor még a környezetükre odafigyelő emberek számára is nehézkes, fáradtságos a szemetet a közösségi hulladékgyűjtőkhöz juttatni. Ez a program éppen abban segít, hogy a már szelektíven gyűjtő polgárok életét könnyebbé tegyük, és másokat is ösztönözzünk a szelektív gyűjtés elkezdésére – mondta el Pokorni Zoltán. A polgármester hozzátette: „a kezdeményezés egyaránt fontos célja, hogy segítségünkre legyen a Hegyvidéken élők környezettudatos gondolkodásának kialakításában.”

 
„Az ASCO Hungária hulladékgyűjtési rendszerének bevezetésével a Hegyvidéken élők minőségi szolgáltatás keretében tiszta, kulturált és környezetbarát módon válhatnak meg az anyagfajtánként gyűjtött háztartási hulladékaiktól. A rendszer bevezetésével bízunk benne, hogy a kényelmes megoldásnak köszönhetően az eddiginél is többen kezdenek majd szelektíven gyűjteni, így elősegítjük a környezettudatos viselkedés elterjedését, és növelni tudjuk az újrahasznosított hulladékok mennyiségét.”- mondta el Nagy Zita, az Asco Hungária Kft stratégiai igazgatója.
A programban részt vevő társasházak száma folyamatosan bővül, és az önkormányzat továbbra is várja további társasházak jelentkezését.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.