Szelektív hulladékgyűjtésre nevel Bergamo polgármestere

Bergamo polgármestere személyesen neveli szelektív hulladékgyűjtésre városa lakóit: egy család otthonába saját maga vitte vissza a nem megfelelően szétválogatott szemetet.

Három zacskóban tizenöt kilogramm hulladékkal és rendőri kísérettel állított be Dimitri Bugini, Bergamo polgármestere a lombardiai városban élő egyik családhoz – számolt be az Il Giorno helyi hírportál. Bergamo első embere azt a háztartási szemetet vitte házhoz, amelyet a család néhány nappal korábban az egyik hulladékszigeten hagyott. A zacskókban volt ételmaradék, műanyag, üveg, papír. Szelektálás helyett a családtagok egybe gyűjtöttek össze mindent, és a hulladékkal teli zacskókat még a tárolókba sem dobták bele, a szemeteskukák lábánál hagyták őket. A köztisztasági vállalat dolgozói jelezték a polgármesternek az esetet, a szemetelőket a hulladékszigetet ellenőrző videokamerák segítségével azonosították. A polgármester nem csak visszavitte a családnak a szemetet, arra is kötelezte őket, hogy szét is válogassák. Elkísérte őket a hulladékszigetre és külön-külön mindent a megfelelő tárolóba dobatott. “Kiszabhattam volna rájuk hatvan eurós bírságot, amelyet vagy kifizetnek vagy nem. Inkább megneveltem őket. Az volt a célom, hogy megértsék a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségét” – hangsúlyozta a polgármester.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.