Szelektív hulladék, újrahasznosítás – amiről sosem lehet eleget beszélni

Magyarországon évente 80 millió tonna szilárd hulladék keletkezik, ami körülbelül három Gellérthegynek felel meg. Ebből a háztartási szilárd hulladék 4,3 millió tonna. Egy fő átlagosan évi 242,5 kg szilárd háztartási hulladékot termel.

Miért fontos újrahasznosítani? A fenntarthatóság szempontjából azért, mert például, ha műanyagot akarunk előállítani, ahhoz nem kell újra kibányászni a kőolajat, hanem a begyűjtött műanyagból újra előállítják. A papírt például hét életcikluson keresztül lehet felhasználni, és így nem kell újabb fákat kivágni. Az viszont fontos tudnivaló, hogy a papír nem lehet szennyezett, tehát például egy pizzás dobozt nem tehetünk már a szelektív kukába, viszont a tejesdobozokat igen, csak el kell öblíteni. A visszagyűjtött hulladékból ugyanazt a terméket fogják előállítani, az üvegből üveget, a fémből fémet, a papírból papírt és így tovább, bár a visszaváltható üvegek esetében újratöltik a palackokat, amit 40 alkalomra maximáltak. Magyarországon a lakossági hulladék 12-15%-a kerül újrahasznosítása, míg Hollandiában, Ausztriában, és Németországban a lakosság a hulladék 77%-át hasznosítja újra. Sosem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a használt sütőolajat nem szabad a WC-be önteni, ez a zsiradék leadható a lakossági hulladékudvarokban. A veszélyes hulladékokat is mindig a gyűjtőhelyekre kell vinni.

És hogy miért nem lehet elég sokat beszélni a szelektív hulladékgyűjtésről? Fontos lenne, hogy miután az emberek ráébredtek ennek a fontosságára, tegyenek is érte.

Nézzék meg ma este az Egyenlítő című műsort az OzoneNetwork tévén, melyben vendégek lesznek Török Szabolcs, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség szóvivője, aki a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról beszél, és Laczkó Juli tervező, a termini megalkotójával, ami egy újrahasznosított anyagokból készült alvósátor.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.