Szélenergia: Kevesebb tengeri projekt

Az év első felében negyedével kisebb szélenergia-kapacitást helyeztek üzembe az Európai Unióhoz tartozó tengereken, mint egy évvel korábban. Az új létesítmények együtt megközelítik a Paksi Atomerőmű két blokkjának teljesítményét

Mik ezek?

Az év első felében 25 százalékkal kevesebb új, tengeri szélenergia kapacitást helyeztek üzembe az Európai Unióban, mint 2013. első hat hónapjában az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) adatai szerint.

E beruházások 781 megawattnyi – közel két paksi blokknyi – teljesítményt tesznek ki. A 224 új szélturbina többsége brit, kisebb része belgiumi és német vizeken működik. Kapacitásra vetítve a 81 százalékukat a német Siemens szállította, 18 százalékukat a japán Mitsubishi ellenőrzésű Vestas, és 1 százalékát a dél-koreai Samsung. További 233 széltorony alapját már lerakták, 282-t fel is építettek, és folyik az egymagában 600 megawattos, hollandiai Gemini szélpark előkészítése. A szárazföldi projektek adatait az EWEA csak az éves összefoglalójában szerepelteti. Ezekből az Európai Unióban 2013 végén 110,7 gigawattnyi működött, a tengeriekből pedig 6,6 gigawattnyi.

Az európai szélenergia statisztikákat Magyarország évek óta nem befolyásolja, mert nálunk nem csatlakoztathatók új szélturbinák az országos villamos energia hálózatra. Ennek az a műszaki magyarázata, hogy a rendszerirányítóra extra terhet és így jelentős többletköltséget róna, ha további, az időjárásfüggésük miatt rendszertelenül működő létesítmények mellett kellene fenntartania a villamos energia rendszer egyensúlyát. Szigetüzemben és piaci alapon – tehát a Mavir rendszerén kívül, valamint garantált átvétel és támogatott ár nélkül – természetesen bárki, bármikor építhet széltornyot, de így már kérdéses a beruházás megtérülése, és túl nagy a kockázata.

Létezhetnek azonban életképes, piaci modellek is, ha például a szélerőmű egy nagyobb, önmagán belül pedig egyensúlyt tartó, vagyis kifelé folyamatosan azonos mennyiségű energiát termelő portfólió része. Ilyen portfólióba kerülhetnek be az Alteo Nyrt. széldivíziójának az egységei, miután a beruházási költségük megtérülése után kikerülnek a kötelező átvételi és támogatási rendszerből.

Az időjárásfüggő áramtermelő egységek kiszabályozása persze külföldön is többletteher, ahogyan mindenütt komoly energiapolitikai kérdés a megújuló alapú termelés támogatása is.

forrás: vg.hu

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.