Szédítő magasságú széltornyok vasbetonból?

Vajon jelenthetnek-e a vasbetonból készült tornyok érvényes alternatívát a szélkerekeknél jelenleg alkalmazott acél helyett?

Ezt a kérdés tette fel magának az iowai állami egyetem környezetvédelmi mérnöki tanszékének professzora, Sri Sritharan és tanítványa, Grant Schmitz. A két kutató próbának vetette alá a vasbeton potenciálját, nem csupán azért, hogy felválthatja-e az acélt, hanem azért is, hogy meghaladható-e vele a széltornyok jelenlegi, 80 méteres magassághatára, írja az energiacentrum.com.

Sritharan professzor szerint az acéltornyokat nem lehet már tovább magasítani, mert például egy újabb 20 méter jelentősen növelné a költségeket. Éppen ezért a szélenergia-ipar fontolóra vette a vasbeton alkalmazását. A teszt során a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy egy három részből álló vasbetonoszlop elbír-e egy összesen közel 70 tonnást súlyt, amelynek 20 százaléka a tetejére esik, valamint arra, hogy melyik a legjobb módszer az oszlop elemeinek összeillesztéséhez. Ehhez előre gyártott rögzítő elemeket, és különböző típusú vasbeton anyagot használtak fel.

A terhelési teszt 45 tonnáig mutatott tökéletes eredményt, e felett már keletkeztek repedések. Schmitz számításai azt is kimutatták, hogy megfelelő rögzítésekkel egy 100 méter magas vasbeton torony akár 160 km/órás, 10 percen át folyamatosan fújó szelet is kibírhat, élettartamát pedig 20 évre lehet tervezni. Sritharan szerint e teszteredmények nyomán akár néhány éven belül kereskedelmi forgalomba is kerülhetnek a vasbeton tornyú szélerőművek.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.