Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Százmilliókon segíthet a napenergia
Tudj meg többet: Napenergia

Százmilliókon segíthet a napenergia

Az elmúlt 30 év legnagyobb sikerét aratták az ellenzéki erők az indiai választásokon. Az alsóházi többségtől elemzők és piaci szereplők az indiai reformok folytatását remélik.

Az új kormánypárt választási programjában többek között energetikai fejlesztéseket ígért, melynek keretében több száz millió emberhez juttatnák el az elektromos áramot. Az indiai hálózati adottságokat tekintve a program egyik nyertese a napenergia-szektor lehet, mely a következő években a globális napenergia-piac egyik növekedési motorja lehet.

Megvan a többség, jöhetnek a reformok

A világ legnépesebb országában április 7-én kezdődött a kilenckörös parlamenti választás, melyen elsöprő, az utóbbi 30 év legnagyobb sikerét aratták az alsó házban a korábban ellenzéki Bharatiya Janata Party (BJP) és szövetségesei, megszerezve a stabil kormányzáshoz szükséges szavazatok többségét. Az új kormánypárt illetve miniszterelnök, Narendra Modi sikerének a befektetők is örültek, az ország meghatározó részvényindexe (BSE 100) illetve a rúpia is erősödött.

Szakértők szerint az új kormánypárt váratlan sikerében fontos szerepet játszott az utóbbi években megakadt reformfolyamat illetve a gazdasági növekedés lassulása. Modi választási programjában rendkívüli lépéseket ígért: többek között a közút és a vasúthálózat fejlesztésére illetve az energetikai rendszer korszerűsítésére és bővítésére tett ígéretet.

Fontos szerepet kapna a napenergia

Az új kormány energia politikájának egyik nem titkolt célja, hogy 2019-re minden háztartásba be legyen vezetve az elektromos áram. Egyes becslések szerint az 1,2 milliárd lakosú Indiában jelenleg mintegy 400 millió ember él elektromos áram nélkül. Egy főre vetítve az országban előállított áram mennyisége a BRIC-országok tekintetében messze Indiában a legalacsonyabb.

Az 5 éves terv megvalósításában Modi fontos szerephez juttatná a napenergiát. Az új elnök úttörő szerepet vállalt az általa korábban évekig irányított Gujarat régió fejlesztésében, ahol többek között agresszíven támogatta a megújuló energiák térnyerését (pl.: kötelező átvételi árakat vezetett be, csatornák felé napelem parkokat telepített.) Modi gujarati politikájának köszönhetően, a régió az ország teljes napenergia-kapacitásának mintegy harmadát tudhatja magáénak.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Épül Baranya megye eddigi legnagyobb naperőműparkja

Év végére teljesen elkészül a megye legnagyobb, de országos viszonylatban is az egyik legnagyobb teljesítményű naperőműparkja a pécsi uránbánya pellérdi zagytározójának rekultivált területén, 18,2 megawatt kapacitással.