Százezerek maradtak áram nélkül Észak-Európában

A Berit névre keresztelt vihar hatalmas károkat és felfordulást okozott Európa északi részén. Svédországban 80 ezer háztartás maradt áram nélkül, egyes helyeken halálos áldozatok is voltak.

Norvégiát, Svédországot, Dániát, Lengyelországot és a három balti államot is érintette a nagy hétvégi vihar, amire még pénteken hívták fel a figyelmet a meteorológusok. Az emberek felkészültek, de a vihar még így is gondokat okozott. Lengyelországban öten sérültek meg a járművekre hulló fáktól. Kétszázezer ember maradt áram nélkül Pomorskie vajdaságban, az északkeleti Podlasie vajdaságban százezren, Pomerániában 35 ezren. Norvégia déli részén egy tévéstábot sodort el egy tengeri hullám, a mentőalakulatok hétfőn újraindították a kutatást, de a két áldozat előkerülésére már szinte nincs semmi esély. A régióban húszméteres hullámok is voltak, a The Norway Post 115 km/órás széllökésekről számolt be. A vihar hólavinákat, kompbaleseteket és úttorlaszokat okozott, több felsővezeték is elszakadt. Svédországban hétfőn kezdték meg a helyreállítási munkálatokat, de Jan-Erik Olsson az E.On helyi szóvivője a svéd The Local lapnak még tippelni sem tudott, hogy mikorra állítják helyre az áramszolgáltatást. Eközben délen az utak nagy része már járhatóvá vált, ás a vonatok is újra közlekedhetnek, északon viszont most havazás keserítik meg az emberek életét.

 
Szombaton és vasárnap a Svédország és Dánia közti hidat is le kellett zárni, de a leglátványosabb eset Dániában Hanstholhm kikötővárosában történt, ahol a szél egy halászhajót állított a feje tetejére. A környéken a kompjáratok már újraindultak, de sok kidőlt fa még mindig az utak mellett hever. Észtországban 6 és fél ezer épületben nincs áram, az országban 440 elektromos alállomás vált működésképtelenné. A térségben helyenként óránként száz kilométeres sebességű széllökéseket mértek, és bár itt már túl vannak a megpróbáltatásokon, a Berit vihar epicentruma kelet felé, Oroszország irányába tart.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.