Száz éve nem volt hasonló aszály Hevesben

Ha a rendkívül alacsony vízállás nyáron következik be, akkor nagyon komoly oxigénhiányos állapot alakulhatott volna ki.

Bár az elmúlt napokban csapadékosra fordult az időjárás, félő, ez nem tudja ellensúlyozni az őszi hónapok szárazságát. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint száztíz éve nem búcsúzott az ősz ilyen aszályos hetekkel, mint az idén. Amióta mérik a csapadékmennyiséget a Közép-Tiszán, nem fordult még elő, hogy novemberben nem volt mérhető eső, a műszerek csak páralecsapódást regisztrálhattak. – A Közép-Tisza vidéken október 24-én esett utoljára mérhető csapadék, a november száraz volt – jelezte dr. Kovács Sándor hidrológus. – December második napján megérkezett az eső: két nap alatt területi átlagban 80–90 milliméter esett, ami egyméteres vízszintemelkedést jelent.

Csak májusban és júniusban haladta meg az eső mennyisége a sokéves átlagot, az összes többi hónap alatta maradt a vártnak. Az éves átlag 513, 4 milliméter, ehhez képest az idei év első tizenegy hónapjában csak 328 milliméter csapadék hullt. A rendkívül száraz november Szolnok ivóvízellátását sodorta veszélybe, ezért a tiszalöki és a kiskörei erőműben folyamatosan engedik át a folyó vizét a turbinákon, és egyelőre leálltak a csúcsrajáratással. – Ha ez a rendkívül alacsony vízállás a nyáron következik be, akkor nagyon komoly oxigénhiányos állapot alakulhatott volna ki – folytatta dr. Kovács Sándor. – Most azonban alacsony a levegő hőmérséklete, a Tisza is csupán 2–3 fokos, a párolgás minimális. Nyáron hasonlóan alacsony vízállásnál ez a meleg hatalmas veszélyt jelentett volna az élővilágra.

A tejes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, az országos program első napján a Fejér vármegyei Válon.