Szaúd-Arábia királysága elkezdte építeni az első napenergiával működő víz sótalanító üzemét.

Szaúd-Arábia – Tiszta víz napenergiával

Szaúd-Arábia királysága elkezdte építeni az első napenergiával működő víz sótalanító üzemét.

Ez volt az első lépése annak a három részből álló programnak, amely bevezeti a napenergiát a királyságba.
A program a helyi King Abdulaziz City for Science and Techology (KACST) kutatóintézetben került elindításra, melynek célja, hogy segítse stabilizálni a jövőbeni teljesítményt és a vízellátást Szaúd-Arábián belül. Mindezt a napenergiával működő sótalanító  berendezéseken keresztül tervezik.

A sós víz megtisztítása nagyon nehéz folyamat, amely ahhoz szükséges, hogy tiszta vizet lehessen előállítani világszerte. Azzal, hogy ilyen berendezéseket építenek, amely napenergiával működik, a királyság le tudja csökkenteni a működési költségeit a felére, valamint a fogyasztói árakat is.

Dr. Turki bin Saud bin Mohammad herceg,a  KACST  Kutatási Intézetek alelnöke elmondta, hogy  “ a napenergia program csökkenteni fogja a sómentes víz előállításának költségeit”.
Szaúd Arábia egy megfelelő hely, hogy felvértezze magát napenergiával, hiszen egész évben süt a nap. Az országban egy négyzetmétert tekintve, 7000 watt energiát bocsát ki minden egyes nap, egy 12 órás átlagot tekintve.
A KACST és az IBM létrehoztak egy kutatási központot, ahol megállapítják, hogy hogyan lehet a napenergiát a legjobban kihasználni, valamint egy korszerű technológiát készülnek végrehajtani ebben az országban.

Ajánlott tartalom

A zöldátálláshoz egyes nyersanyagokból bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet Magyarországon

Magyarországon találhatók olyan nyersanyagok, amelyekből a zöldátálláshoz bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet - mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara Földrajz- és Földtudományi Intézetének egyetemi docense Áder János korábbi államfő Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.