Szárazság – A mezőgazdasági kár több mint 400 milliárd forint

Több mint 400 milliárd forint kár érte eddig a magyar mezőgazdaságot a szárazság miatt – mondta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára hétfőn az MTI érdeklődésére.

Hozzátette: az aszály okozta kárt egy hónappal ezelőtt még csak valamivel több mint 200 milliárd forintra becsülték, azóta azonban sokat romlott a helyzet a tovább tartó csapadékhiány és hőség miatt. A szakember szerint például a kukoricából a korábban országosan várt 8 millió tonnának csak mintegy felét lehet betakarítani, ami összesen 200 milliárd forint bevételkiesést jelent a gazdálkodóknak. Az őszi kalászosok hozama is lényegesen csökkent az ötéves átlaghoz viszonyítva. Őszi búzából például mintegy 500 ezer tonnával, az összes többi növényből – árpából, zabból – pedig további mintegy 200 ezer tonnával kevesebb termés került a magtárakba az idén. Ez értékben további mintegy 40-50 milliárd forintos kárt jelent. Tóth István külön megemlítette a repcét, amelynek mintegy 100 ezer hektárral, mintegy 200 ezer tonnával csökkent a termés mennyisége az aszály miatt. Ez mintegy 24 milliárd forinttal növeli az idei aszály okozta károkat. A tejtermelő gazdálkodók – összességében – 60-80 milliárd forintos kárt könyvelnek el, többek között a termeléscsökkenés, az állatok elhullása, a termékenység visszaesése miatt.

Az állattartók helyzetét tovább rontja a takarmányárak 30-40 százalékos emelkedése, illetve az, hogy az állati termékek árai nem követték a takarmányozási költségek emelkedését. Felhívta a figyelmet arra is, hogy – amennyiben a kormány nem lép közbe – tényleges, fizikai takarmányhiány is előállhat. A takarmányt ugyanis viszik ki az országból, a kivitel pedig a magyar állatállomány létét fenyegeti. Ezért Tóth István szerint a kormánynak az állami vállaltokon – Concordián és a TIG-en – keresztül be kellene avatkozni. Ha ez nem történik meg, akkor a tonnánkénti belföldi átlagos 60-65 ezer forint helyett 90-100 ezer forintért kell a takarmányt beszerezni külföldről.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.