Számítsa ki mekkora az őkológiai lábnyoma

A CG & Partners Kutató és Tanácsadó Kft. Fenntarthatósági Füzetek című ingyenes kiadványsorozatának 5. része az elektronikus ökolábnyom- és karbonlábnyom kalkulátorokat gyűjti össze. A kalkulátorok segítségével könnyen kiszámolható saját lábnyomunk illetve széndioxid-kibocsátásunk.

A CG & Partners Kft. eddig is aktívan foglalkozott az ökológiai lábnyom számításával és oktatásával, a Fenntarthatósági Füzetek kiadványsorozat első és harmadik része is ezt a témát dolgozta fel. Egyrészt az ökolábnyom gyakorlatát és számítási módját mutatta be, másrészt annak ismertségét vizsgálta a lakosság körében. A Fenntarthatósági Füzetek különszáma a Magyarországon elsőként Győrben megvalósított városi ökolábnyom számítási projekt kutatási összefoglalóját publikálta, melyben a cég is tevékeny szerepet vállalt. Az új kiadvány tökéletesen beleillik a sorba, a CG & Partners Kft. ezúttal az ökológiai lábnyom és a karbonlábnyom kiszámításával foglalkozó honlapokat, illetve az ott megtalálható elektronikus kalkulátorokat gyűjtötte össze. Hogy mire valók ezek a kalkulátorok? Miért van rájuk szükség, ha az első Fenntarthatósági Füzetben le van írva a pontos számítási mód?
A kalkulátorok segítségével jóval gyorsabban kiszámolhatjuk ökológiai lábnyomunkat. Kevesebb adatot igényel, és a számítást sem nekünk kell elvégeznünk, hiszen a kalkulátor néhány egyszerű kérdés megválaszolásával kiszámítja helyettünk lábnyomunkat. Mivel csak hozzávetőleges értékeket adunk meg bennük, így a számítás kevésbé lesz pontos. A kapott érték azonban meglehetősen jó viszonyítási alapot nyújt arra vonatkozóan, hogy mennyire (nem) vagyunk fenntarthatóak.

 
Sok kalkulátor nyújt összehasonlítást arra vonatkozóan, hogy hol tartunk az átlagemberhez képest. Elsősorban a világátlaghoz, illetve a magyar átlaghoz viszonyítja eredményünket, külföldi kalkulátorok esetében pedig az adott ország átlagához. Számos kalkulátor létezik, ahol nemcsak saját vagy háztartásunk ökolábnyomát tudjuk meghatározni, hanem irodai és üzleti kalkulátorokkal is találkozhatunk. A kalkulátorok készítőinek célja, hogy megmutassák számunkra, mekkora területet élünk fel lakókörnyezetünkből, azonban nem ez a legfontosabb indoka a kalkulátorok létrehozásának és elterjesztésének. A kalkulátorokkal és az ökolábnyom fogalmának megismertetésével a szervezetek a figyelmünket igyekeznek felhívni arra, hogy a jelenlegi helyzet nem fenntartható. Rávilágítanak arra, hogy életvitelünk mely területén van szükség nagyobb odafigyelésre, hulladéktermelésünket vagy esetleg külföldi utazásainkat kell-e visszafognunk annak érdekében, hogy a következő generációk számára is élhető Földet hagyjunk hátra.

 
A kalkulátorok megmutatják, hogy ha minden egyes ember akkora lábnyomon élne, mint mi, akkor az emberiség együttes ökológiai lábnyoma a Földnek mekkora részét használná fel, illetve „mekkora hitelből élnénk”. Ha az emberiség fenntartható lenne, akkor a teljes lábnyom nem haladhatná meg a Föld biokapacitását. Jelenlegi életszínvonalunkat hosszú távon csak 1,5 Föld tudná biztosítani. Azonban Földünk csak egy van, vigyázzunk rá!
Magyarországon a legtöbb ember ökológiai lábnyoma nagyobb, mint amekkora lehetne. Sokan gondoljuk, hogy kevésbé terheljük a környezetet, mint az átlag, bár a legtöbb esetben ez nem így van. Aki ezt nem hiszi, számolja ki saját ökológiai lábnyomát. Hogy melyik oldalon érdemes ezt megtenni? Kiderül a Fenntarthatósági Füzetek 5. számából, melyet bárki ingyenesen letölthet a CG & Partners Kutató és Tanácsadó Kft. publikációi közül (www.cgpartners.hu). Jó számolgatást mindenkinek!

 

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.