Szalmából épített otthont egy pár Tordán

Egy fiatal pár megunta, hogy nincs saját lakásuk, ugyanakkor azt is szerették volna elkerülni, hogy harminc évi havi törlesztéssel szerezzenek egyet, és a reális ár dupláját fizessék ki.

Ezért úgy döntöttek, felépítik a lehető legolcsóbban saját otthonukat, és ha már ők építik, akkor megpróbálják úgy, hogy környezettudatos, valamint önfenntartó legyen. Az eredményt az Agrointel folyóirat közölte. Loboncz Eliza és Drago? nevű párja Tordán választottak egy telket. Több hónapnyi dokumentáció után legolcsóbbnak a szalmából való építkezés tűnt. Loboncz elmondása szerint szalmából építkezni csak itthon nem népszerű, nyugaton számos példa van rá, és egy szalmaház átlagéletkora száz év körül van. A mindössze 48 négyzetméteres ház (plusz 11 négyzetméter manzárd) 15 000 euróból épült meg, és a tervek szerint a kisebb javításokon kívül már nem is szorul befektetésre. A tetőtéren ugyanis napelemek fogják az energiát (ezek voltak a legdrágábbak, 1500 euróba kerültek) termelni, a háztartásban használt víz az esőzésekből gyűl. A háztartáshoz tartozik egy üvegház is, ahol a pár különböző zöldségeket fog termelni, írja a transindex.hu.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.

Nincs hozzászólás

  1. lehetne több képet és információt kérni a cikkel kapcsolatban ,pl. : engedélyez, szerkezet,hőszigetelési tényezők, külső- belső burkolatok vakolat ,tartószerkezet ,
    tetszik az elgondolás ,de a cikk elég felületes