Szalmabálákkal szigetelnek

Hivatalosan is bejegyzett szigetelőanyag lett a szalmabála Ausztriában. A préselt S-HOUSE-bálákat a Bécsi Egyetem fejlesztette piacképes termékké.

A gabonaszalmából készülő szögletes szigetelőanyag-elemeket közvetlenül a földeken állítják elő, különböző méretekben. A szalmabálák egyaránt felhasználhatók fal, födém és teljes tető szigetelésére. Egy szalmabálával szigetelt házzal 20 tonna szén-dioxidtól lehet megkímélni a környezetet. Mivel a préselt szalma a közhiedelemmel ellentétben rosszul ég, az új szigetelőanyag nem jelent fokozott veszélyt, és külön építési engedély sem kell a felhasználásához. Sőt, ökológiailag ellenőrzött szigetelőanyagként még a támogatott lakásépítéseknél is elfogadják. Az Osztrák Infrastruktúraminisztérium által finanszírozott „A jövő háza“ című program keretében finanszírozott projekt célja az volt, hogy az eddigi kutatási eredményeket alapul véve továbbfejlesszék a szalma mint építőanyag felhasználását. A Bécsi Egyetemen működő Alkalmazott Technológia Csoport (GrAT) által jegyzett S-HOUSE-bálák nemcsak 100%-ig környezetbarát szigetelőanyagok, hanem jelentősen csökkenthetik az építőipar magas alapanyag- és energiaigényét is.

 

A speciális szalmabálákat egyelőre a GrAT-on keresztül, előjegyzés alapján lehet megrendelni, mivel az aratás korlátot szab az elérhető bálák mennyiségének. A szakemberek jelenleg azon dolgoznak, hogy egész évben rendelkezésre álljon a környezetbarát és rendkívül jó hatásfokú szigetelőanyag. Az érdeklődőknek szükség esetén szaktanácsokat is adnak.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.