Szalma fűti az iskolát Szabadszálláson

A drága földgáz helyett szalmával fűtik a szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskolát.

A volt Leányiskola helyén 1984-ben felépült 13 tantermes épületszárny megléte óta nem látott komolyabb felújítást. Az elavult fűtési rendszer miatt is nagyon ráfért az iskolára a korszerűsítő renoválás.  – A 2011/2012-es tanév téli időszakában még rendkívüli iskolaszünetet is el kellett rendelni, annyira hideg volt a tantermekben. A kinti mínusz 20 fokos fagyok idején plusz 13 foknál nem tudtuk följebb tornászni a benti hőmérsékletet – meséli dr. Báldy Zoltán polgármester. Tavaly valósult meg az épület energetikai felújítása, támogatási forrásból. A beruházás volumenét mutatja, hogy több mint kétszáz millió forintba került. A költségek negyedét állta önerőként a város. Azt már az első fűtési idény megmutatta, hogy a városi büdzséből erre szánt néhány tízmillió forint viszonylag hamar megtérül. Míg korábban éves szinten 12 millió forint volt az iskola gázszámlája, jelen tanévben eddig 2 millió forintból „megúszták” a tantermek, a folyosók, a tornaterem és egyéb helyiségek fűtését.

A korszerűsítés részeként olyan energiahasznosító rendszert is kiépítettek az iskolában, amely megújuló energiaforrásokat használ fel. Telepítettek például két szalmabála égető kazánt, valamint villamos energiával szolgáló napelemeket. A fűtőanyagként hasznosított szalmabálákat helyi vállalkozóktól kapta az intézmény, térítésmentesen. A szállítást közmunkásokkal oldotta meg az önkormányzat, a több tonna szalma raktározását a volt laktanya területén végzik, egy fedett tárolóban. Onnan heti adagokban szállítják az iskolaudvaron lévő kisebb szalmatárolóba a bálákat. Az intézményen belül egy elektromos mini-autóval szállítják a szalmát. A kompakt jármű „üzemanyagát” az iskolatetőre telepített napelemek „termelik”. Így lesz kerek a környezetbarát energiafelhasználás.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Nincs hozzászólás

  1. ez egy okos és fenntartható beruházás ,több ilyen kellene az országban !!!