Szaharai giga naperőmű épülne

Két millió európai háztartást láthatna el árammal egy Tunéziában tervezett óriási naperőmű.

A projekt ellenzői a befektető képességét vonják kétségbe, azon felül pedig a gyarmatosítás új formáját emlegetik, amennyiben a helyiek kimaradnának az erőmű ellenőrzéséből. Hatalmas, a Szaharában felépített napenergia-park exportálhatna hamarosan elektromos áramot Európába, ha a tunéziai kormány jóváhagyná a beruházó építési engedélyét – írta a The Guardian. A TuNur fejlesztő által tervezett 4,5 GW teljesítményű naperőmű Málta, Olaszország, és Franciország számára szállíthatna áramot tengeralatti vezetékeken, ez lenne a legnagyobb energiaexport-project, amióta a hasonló Desertec terv meghiúsult. Kevin Sara, TuNur ügyvezetője úgy fogalmazott: “Ha az európai kormányok komolyan veszik a párizsi klímaegyezményt, és valóban 2 celsius fok alatt kívánják tartani a globális felmelegedés mértékét, akkor meg kell kezdeniük a megújuló energiaforrások importját.” Európa jelenleg energiaszükségletének 60 százalékát szerzi be Oroszországból, illetve a Közel-Keletről, vajon továbbra is ebbe – a hagyományos, szénhidrogénre alapozott – infrastruktúrába kíván befektetni – teszi fel a kérdést az ügyvezető.

Az Európai Unió persze már most is fontolgatja egy Tunéziát Olaszországgal összekötő tengeralatti kábel megépítését, s a TuNur erre vonatkozóan rendelkezik egy 2 milliárd eurós tervvel, az építési munkák 2019-ben kezdődhetnének Tunézia délnyugati részén. “Célul tűztük ki, hogy 2021-re áramot szállítsunk Máltára, a következő évben átadható az első vezeték Olaszországba, s 2024-ig elkészülhet a Franciaországi leágazás is” – mondta Kevin Sara.

A naperőmű-park amúgy három Manhattan nagyságú területen épülne fel, több 200 méternél magasabb toronnyal. Ezekre a tornyokra százezernyi parabola tükör fókuszálná a napfényt, són keresztü hevítve a vizet, a keletkező gőz hajtaná a turbinákat két millió háztartás számára termelve áramot. A beruházással 20 ezer munkahely teremthető a londoni székhelyű Nur Energie valamint tunéziai ás máltai befektetők segítségével. Kérdéses, hogy valóban annyira csillogó-e a megaprojekt – fejezte ki kétkedését Chafik Ben Rouine, tunéziai gazdasági szakértő. “A legnagyobb gond a TuNur hitelességével van, mivel weboldaluk szerint mindössze két igen szerény méretű szolár-projektben szereztek tapasztalatot, ezért kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán képesek-e megvalósítani ezt a tervet, pénzügyileg is elég tőkeerősek” – fogalmazott. Négy éve a 400 milliárd eurós Desertec projekt szállt füstbe, ezért is kell óvatosan kezelni a hasonló szaharai terveket.

Más vélemény szerint már ismerős gyarmatosítási kezdeményezés bontakozik ki, a TuNur tervei megtagadják, hogy a helyi lakosok hozzáférjenek földjükhöz, ellenörizzék a beruházást, elrabolják az erőforrást, s az csak a külföldi elitek és a magánvállalkozások érdekeit szolgálják – idézi az ellenzők álláspontját a The Guardian írása. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.