Szabó Imre: készül a klímabarát otthon II. program

Készül a klímabarát otthon II. program, amely családi házak energetikai javítására 60 százalékos támogatást irányoz elő – mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter az Országgyűlés környezetvédelmi bizottság előtti meghallgatáson kedden.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta, hogy a tárca nem támogatja a bányatörvény olyan módosítását, hogy 2.500 méter alatt koncessziót lehessen adni termálvíz hasznosításra.
Szabó Imre számba vette az idei év történéseit, kiemelve a Nemzeti Éghajlatváltozási Program elkészültét, valamint azt is, hogy júliustól hatályos a Zöld Beruházási Rendszer. Beszélt a 2011 első felében esedékes magyar soros uniós elnökségre való felkészülésről, amelynek része a klímavédelem, és a vízvédelem (benne a Duna stratégiával) is.
A hulladékgazdálkodás jelentősen átalakult, míg hat évvel ezelőtt még több mint 2 ezer lerakó volt az országban, addig mára a számuk 72-re csökkent. A felszámolt lerakók rehabilitálására 86 milliárd forint áll rendelkezésre uniós forrásból, 100 százalékos támogatásra. Eddig 1.100 pályázat érkezett – ismertette a miniszter.

A miniszter beszámolóját követő vita egyik pontja a szén-dioxid kvóta eladásából befolyt pénz felhasználása volt. A miniszter közölte, hogy a pénz elkülönített számlán található, és ebből folytatódik a panel program, valamint a klímabarát otthon program második része, amely családi házak energetikai javítására 60 százalékos támogatást irányoz elő. A támogatás azért lesz ilyen arányú, mert az áfával egyező, vagy annál alig nagyobb mértékű támogatás az áfa-mentes, vagyis a “fekete” felújításokat segíti.
A miniszter a tárca nevében nem támogatta a bányatörvény olyan módosítását, hogy 2.500 méter alatt koncessziót lehessen adni termálvíz hasznosításra.
A jelenleg folyó koppenhágai klímacsúcson képviselendő magyar álláspontot Faragó Tibor, a környezetvédelmi tárca szakállamtitkára ismertette a bizottság előtt. A csúcstalálkozón az Európai Unió egységesen lép fel, így az egyes tagországok a közös álláspont kialakításában vehettek, vehetnek részt. Nem dőlt még el, hogy a fejlődő országokban megvalósítandó klímavédelmi beruházások költségeit miként osztják fel a tagországok között. Vitatott az is, hogy mi lesz a szén-dioxid kvóta kereskedelemmel, Magyarország ugyanis azon 8 uniós ország közé tartozik, amelyeknek többlete van.

A szakállamtitkár cáfolta azt a nagy körben elterjedt információt, hogy a kiotói jegyzőkönyv megszűnne 2012-ben. Csak a fejlett országok által vállalt kibocsátás csökkentésnek szakad vége akkor. Az EU álláspontja az, hogy Koppenhágában is készüljön egy jegyzőkönyv, valamint ezzel párhuzamosan egy annál szélesebb körű egyezményt is elfogadjanak.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.