Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Szabó Imre: jelentősen javult az ország környezeti állapota

Szabó Imre: jelentősen javult az ország környezeti állapota

Jelentős mértékben javult Magyarország környezeti állapota az elmúlt években – hangoztatta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter pénteken, aki Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti képviselővel közösen értékelte az elmúlt öt év környezetvédelmi sikereit sajtótájékoztatóján.

A környezetvédelmi miniszter elmondta: a környezeti állapot javulása annak is köszönhető, hogy Magyarország jelentős fejlesztéseket hajtott végre ezen a területen, az elmúlt öt évben 500 projekt kapott 500 milliárd forint támogatást európai uniós és nemzeti forrásból.

Hegyi Gyula úgy értékelte, hogy a környezetvédelem területén tevékenykedő magyar képviselők eredményt tudtak elérni az Európai Parlamentben az elmúlt öt évben.

Szabó Imre kitért arra, hogy az elmúlt években Magyarország sikeresen működött együtt a szomszédos és más országokkal a környezetvédelem területén. Példaként említette, hogy a Németországból Magyarországra szállított illegális szemét jelentős részét visszavitték.A sikerek között értékelte a környezetvédelmi miniszter a zöldkommandó munkáját, amely 3.000 ellenőrzést végzett, és eredményesen lépett fel a környezetvédelem érdekében.

A környezetvédelmi miniszter az eredményeknek nevezte, hogy kialakult a szelektív hulladékgyűjtő rendszer Magyarországon, jelenleg 5.000 szelektív gyűjtőhely működik, amelyet 5,5 millió ember használ. A környezeti állapot javulásához hozzájárultak a településeket elkerülő utak megépítése, továbbá a bringázz a munkába mozgalom, amelyben 15 ezer ember vesz részt. Megépült Magyarország legnagyobb árapasztója a Tiszán, amely növeli az ott élők az árvízvédelmi biztonságát, és folytatódott az ivóvíz-minőségvédelmi program – tette hozzá.Szabó Imre emlékeztetett arra, hogy Magyarország 12 környezetvédelmi nagyprojektet nyújtott be az Európai Uniónak támogatásra, amelyből négyet már jóváhagytak.

Hegyi Gyula – kiemelve Olajos Péter MDF-es politikus társa munkáját is – sikerként értékelte, hogy megmaradt Magyarország GMO-mentessége. Elérték, hogy mentesült a klímaadó alól a távfűtés, valamint megszülettek a vegyi anyagokra vonatkozó szigorú közösségi szabályok.A szocialista európai parlamenti képviselő szerint az európai parlamenti képviselőknek a jövőben el kellene érniük, hogy a távfűtés korszerűsítése jelentős összeget kapjon.

Hegyi Gyula kitért arra is, hogy sikeresen küzdöttek a verespataki ciános aranybánya beruházás ellen, továbbá eredményesnek nevezte a Rába habzása ügyében tett lépéseket, és megemlítette: szeretnék elérni, hogy Szentgotthárd közelében ne valósuljon meg az osztrák szemétégető.

Hegyi Gyula hangsúlyozta: a környezetvédelmi jogszabályok 70 százaléka az Európai Unióban születik, ezért is fontos a megfelelő magyar képviselet ezen a területen az Európai Parlamentben. Mint fogalmazott, csodálkozással hallotta, hogy a Fidesz Áder Jánost kívánja jelölni az Európai Parlamentben a környezetvédelem területére, akit szívesen kihívna egy környezetvédelmi vitára.

Ajánlott tartalom

Rekordmennyiségű szén-dioxid került a légkörbe a Föld északi vidékein pusztító tüzek miatt

A tavalyi évhez viszonyítva egyharmaddal több, rekordmennyiségű szén-dioxid került a légkörbe a Föld északi vidékein pusztító tüzek miatt - állapították meg a Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálat (CAMS) tudósai.