Szabó Imre átadta a Környezet Védelméért Díjakat

Szabó Imre átadta a Környezet Védelméért Díjakat

„Egy vidám rendezvény nem arra való, hogy megvitassuk a gazdasági világválság környezetvédelemre gyakorolt hatásait. Nem ez az alkalom a legalkalmasabb arra, hogy a természeti környezet pusztulásának víziójával ijesztgessük egymást. Azért sem, mert ezen a bálon csupa olyan ember találkozik, aki tudásával, eredeti gondolataival egy szebb, élhetőbb világ alakításán igyekszik. Itt valamennyien elkötelezett hívei vagyunk a fenntartható világ eszméjének, felelősséget érzünk gyermekeink, unokáink jövőjéért.”- mondta el köszöntőjében Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter szombat este Budapesten, a X. Környezetvédelmi Bálon, amikor átadta a Környezet Védelméért Díjakat.

A díjat 2000-ben alapította a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége azzal a céllal, hogy erkölcsi támogatást biztosítson a kiemelkedő környezetvédelmi-ipari és szolgáltatási tevékenységet folytató környezetvédelmi vállalkozásoknak és kimagasló környezetvédelmi munkásságot felmutató személyeknek.

A felhívásra beérkezett pályázatokat a szövetség elnöksége bírálta el, a zsűri ebben az évben egy cégnek és egy magánszemélynek ítélte oda a díjat.  A cégek kategóriájában a Környezet Védelméért Díjat az Alcufer Kft. nyerte el. Az Alcufer cégcsoport által kezelt hulladékok mennyisége 2009-ben meghaladta a 700 ezer tonnát, melynek jelentős részét a fém, illetve a fémtartalmú kiselejtezett eszközök, berendezések, járművek, elektromos és elektronikai hulladékok tették ki. Az Alcufer Kft. a megváltozott hulladék-összetételre, valamint a folyamatosan növekvő feldolgozandó anyagmennyiségekre tekintettel telepítetett egy 2,2 milliárd forint összértékű, modern hulladék-feldolgozó berendezést (shredder), amely évi 120 ezer tonna gépjárműroncs, nagyméretű elektromos és elektronikai termék szakszerű feldolgozására, anyagainak megfelelő szétválasztására alkalmas. A beruházással 50 új munkahely létesült, és a hozzá kapcsolódó beszállítói hálózatot is figyelembe véve további 150 főnek biztosít munkát.

Magánszemély kategóriában a Környezet Védelméért Díjat Galli Miklós kapta meg. Galli Miklós a Duparec Kft. alapítója, a hazai hulladékhasznosítás egyik kiemelkedő alakja, a MGYOSZ Környezetvédelmi Bizottságának elnöke, az Országos Környezetvédelmi Tanács tagja. Nemzetközi kapcsolataival a környezetvédelmi ipar magyarországi megteremtéséhez és fejlesztéséhez is aktívan hozzájárult, európai szintű elismertséget szerzett.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.