Szabó Imre 600 kg balatoni halat osztott szét rászorulók közt

Szabó Imre 600 kg balatoni halat osztott szét nehéz sorsú rászorulók közt csütörtök délelőtt a Magyar Vöröskereszt nyolcadik kerületi főzőkonyhája előtt.

Az adomány annak a 25 tonna, közel 10 millió forint értékű Balatonból kifogott halnak a része, amelyet a zöldtárca karitatív szervezeteknek ajánlott fel. 2009 decembere és 2010 márciusa között mintegy 13 tonna feldolgozott, fagyasztott busa került szeretetotthonokhoz, nagycsaládosokat, időseket, hajléktalanokat támogató szervezetekhez, fogyatékkal élőkkel, pszichiátriai betegekkel foglalkozó intézményekhez. A balatoni halállomány nem őshonos fajainak (busa, amur, angolna) „lehalászása” a természetes állomány védelme érdekében fontos természetvédelmi feladat. A 25 tonna halból mintegy 100 ezer rászoruló lakhat jól.

„Ilyenkor ünnepek előtt fontos, hogy aki teheti, segítsen a rászorulókon. Külön öröm számomra, hogy egy fontos természetvédelmi feladatot egy karitatív akcióval tudtunk összekapcsolni.” – mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, amikor 600 kg feldolgozott, fagyasztott balatoni halat osztott szét rászorulók közt csütörtök délelőtt a Magyar Vöröskereszt nyolcadik kerületi főzőkonyhája előtt.

A környezetvédelmi minisztérium 2009 decemberétől 2010 márciusáig közel 13 tonna halat juttatott el országszerte szeretetotthonokhoz, nagycsaládosokat, időseket, hajléktalanokat támogató szervezetekhez, fogyatékkal élőkkel, pszichiátriai betegekkel foglalkozó intézményekhez. Idén januárban 900 kg busát kaptak Nyírkáta nehéz sorsú, munkanélküliséggel küzdő lakosai, miután kiderült: az önkormányzat a rászorulóknak szeptember óta nem, vagy csak részben fizette ki a segélyt. A 25 tonna halból mintegy 100 ezer adag étel készülhet.

Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton komoly természeti értékeket képvisel. A tóra jellemző élőlény-együttesek megőrzése, a korábban a tóban jellemző fajösszetétel visszaállítása elsődleges természetvédelmi cél, ezért a balatoni halállomány nem őshonos fajainak (busa, amur, angolna) célzott, szelektív módszerekkel történő „lehalászása” a természetes állomány védelme érdekében fontos természetvédelmi feladat.
Tavaly október óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság lett a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vagyonkezelője. A nonprofit cég feladata a Balaton élővilágának és biológiai egyensúlyának megőrzése, a sporthorgászat és horgászturizmus feltételeinek megteremtése. A zöldtárca és a nemzeti park elkötelezett abban, hogy tovább javítsa a Balaton ökológiai állapotát, jobb horgászati lehetőségeket kínáljon az oda látogatóknak, és felszámolja az illegális halászatot.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.