Svédország 2020-ra teljesen hulladékmentes nemzet lesz

A svédeknek annyira jól megy az újrahasznosítás, hogy lassan kifogynak a szemétből. Terveik szerint 2020-ra nullahulladékos nemzet (zero-waste nation) lesznek, ami annyit tesz, hogy szemétkibocsátásuk 100 százalékát újrahasznosítják majd.

Eddig is remek eredményeket produkált az ország, 2017-ben kevesebb mint egyszázaléknyi svéd hulladék került a szemétdombokra, de a mostani fejlemények egészen elképesztőek, írta az index.hu. Az ország szeméterőműveiben egyébként már olyan szintre jutott a feldolgozás, hogy külföldről importálnak alapanyagot az áramtermeléshez. Igen, ez valóban azt jelenti, hogy más országokból vásárolnak szemetet. Egy stockholmi energia- és hőerőmű például 2020-ra olyan üzemmé fog válni, ami egyáltalán nem használ fosszilis tüzelőanyagokat. A gyárakban más hulladékok mellett azokat a H&M-es ruhadarabokat is elégetik, amiket a cég nem tud eladni.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.