Svéd szélpark-megrendelés müncheni végcéllal

Egy 144 MW összteljesítményű szélparkra kapott megrendelést Svédországból a Siemens. A német cég 48, egyenként 3 MW-os, 113 átmérőjű rotorral rendelkező direct drive szélturbinát szállít a Stockholmtól 550 km-re északra fekvő Sidensjö szélparkhoz, amelynek karbantartását is vállalja szerződés szerint 15 évre.

Az 2015 tavaszára elkészülő szélpark megrendelője a göteborgi Nordisk Vindkraft, a müncheni közművállalat, a Stadtwerke München számára. A létesítmény 160 ezer bajor család energiaszükségletét látja el teljes üzemben. A Siemens eddig több mint 420 szélkereket helyezett el Svédországban összesen 1000 MW kapacitással. A skandináv országban az elmúlt 3 évben 240%-kal nőtt a szélenergia-kapacitás. 2020-ig a jelenlegi 7,0 TWh-ról 15, majd 20 TWh a szélenergia-termelés emelésének terve, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.