Lezárult az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) és az Országos Meteorológiai Szolgálatnál működő Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ eszközparkjának megújítása - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Svájci pénzből fejlesztettük a légszennyezettségi mérőhálózatot

Lezárult az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) és az Országos Meteorológiai Szolgálatnál működő Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ eszközparkjának megújítása – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

V. Németh Zsolt kiemelte: a projekt megvalósítását a Svájci hozzájárulás elnevezésű pénzügyi támogatási program segítette. A fejlesztés összköltsége 1,7 milliárd forint volt, amelynek 85 százalékát Svájc, 15 százalékát Magyarország biztosította – tette hozzá.

Jean-Francois Paroz, Svájc Magyarországra akkreditált nagykövete elmondta, hogy ez a projekt a széles körű svájci-magyar együttműködés része.

A nagykövet felidézte, hogy Svájc 2006-ban népszavazáson döntött arról, hogy az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott tagországok felzárkózását 1 milliárd svájci frankkal (210 milliárd forinttal) támogatja, ebből a keretösszegből Magyarország 31 milliárd forintot nyert el.

V. Németh Zsolt a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a svájci nép támogatásának, és kiemelte, hogy, a 31 milliárd forinttal Magyarország a tíz támogatott tagország közül a 3. legnagyobb anyagi segítséget kapta.

A légszennyezettségi hálózat megújításának fontosságát hangsúlyozva az államtitkár elmondta: a környezeti károk közül a légszennyezettség a legnagyobb probléma, az emiatt kialakuló betegségek csak az európai gazdasági térségben évente 600 ezer ember halálát okozzák. Hozzátette: Magyarországon 8-14 ezerre becsülik a légszennyezettséggel összefüggő halálesetek számát. A levegő minőségének javításával a halálesetek 6-8 százaléka megelőzhető lenne – vélte az államtitkár.

Az OLM eszközparkjának megújítása során 231 új mérőeszköz került az intézmény tulajdonába, ezekből 191 eszköz mintavételre szolgál, 40 laboratóriumi készülék pedig a Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központban üzemel majd. Az új berendezések segítségével fel lehet majd mérni a legszennyezettebb településeket az országban – jelezte az államtitkár.

Ajánlott tartalom

Hamarosan lezárul az E.ON Áramszolgáltató Zrt. beolvadása az MVM Next Energiakereskedelem Zrt.-be

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. július 1-jétől egységes márka alatt szavatolja az energiaellátást az egyetemes szolgáltatásban, miután lezárul az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvadása a társaságba - tájékoztatta az állami tulajdonú energetikai cég szerdán az MTI-t.