Svájc első napelemes varázsszőnyege

Svájc első napelemes varázsszőnyege Brunni síterepén az idén adták át Svájc első napelemekkel működtetett varázsszőnyeg felvonóját. A síterep gyermekbirodalmában működő lift egyszerre szolgálja ki a síelni és a szánkózni vágyó apróságokat és a szüleiket.

Vannak már megújuló energiával üzemeltetett liftek vagy hütték is a világ síterepein, most Svájcban adtak át egy aprócska liftet, amelyet teljes egészében a Nap segítségével üzemeltetnek. A körülbelül 50 méter hosszú varázsszőnyeg melletti épületen helyezték el a napelemeketés innen vezetik az energiát a varázsszőnyeghez. A napelemek több energiát termelnek, mint amennyi az apró lift üzemeltetéséhez szükséges. Ehhez az is hozzájárul, hogy maga a lift is energiatakarékos, hiszen csak akkor indul el, ha valaki rálép, üresen nem közlekedik feleslegesen. A csúszásmentes liftet mindenki használhatja, aki még ódzkodik a húzóliftektől. Síelők, snowboadosok és szánkósok is utaznak rajta, hiszen a lift felső állomásánál külön pályák várják a síelőket és a szánkózókat. Brunni síterepe népszerűnek számít a gyerekek között, tavaly egy biztonsági szempontokból gyerekek részére kialakított motorosszán parkkal várták a gyerekeket, írja a sielok.hu.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.