SUSCO Budapest – A fenntartható fővárosért

Idén az ősz zölden köszönt be Budapestre! Az Antall József Tudásközpont 2014. október 2–3-án rendezi meg a SUSCO Budapest 2014 nemzetközi fenntartható fejlődés konferenciát és expót, melynek fővédnöke Dr. Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke, védnöke Tarlós István főpolgármester és Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke.

Mi kell ahhoz, hogy Budapest felkerüljön a „fenntartható fejlődés világtérképére”? Minél több elkötelezett döntéshozó, előremutató intézkedés és bevezetett jó gyakorlat, valamint egy olyan rendszeresen megrendezésre kerülő találkozó, ahol a fenntartható fejlődés iránt elkötelezett döntéshozók, cégvezetők, tudósok és civil szereplők időről időre megvitathatják a régiós szinten legfontosabb kérdéseket. Ez a találkozó idén végre megvalósul, a SUSCO Budapest nemzetközi konferenciasorozat első eseményére 2014. október 2-3-án kerül sor a Millenárison.

A Főváros a konferencia támogatásán túl is sokat tesz a fenntartható főváros eszméjének terjesztéséért. Budapest városvezetése elkötelezett a környezetvédelem, a fenntartható városi fejlődés iránt. Az elmúlt négy évben számos fenntartható projekt valósult meg a közműfejlesztéstől az infrastrukturális beruházásokig. Elkészült az Európai Unió legnagyobb környezetvédelmi beruházásaként a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep, amely jelentősen hozzájárult a Duna vízminőségének javulásához. Elindult a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése nevű projekt, a fejlesztés révén közel teljessé válik a főváros csatornázottsága. Az év végére befejeződik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer bevezetése, amelynek révén Budapest minden lakója már az otthonában szétválogathatja a papír-, a műanyag és fém-, valamint a kommunális hulladékot. A Margitszigeten megépült Magyarország első ökojátszótere, valamint felújították a Lánchíd parkot a környezettudatos szabadtéri építészet jegyében, csatlakozva a svéd modellhez, az un. svéd SymbioCity elgondoláshoz, amely a fenntartható fejlődés érdekében tervezi át a városi környezetet.

A Főváros vezetése az elmúlt négy évben hatalmas erőfeszítések árán megvalósított beruházásokkal kényelmesebbé, kiszámíthatóbbá, gyorsabbá és zöldebbé tette a közlekedést, így a fővárosi polgárok egy tisztább levegőjű városban gyorsabban, kellemesebb környezetben utazhatnak. Négy év alatt megduplázódott az alacsonypadlós buszok száma, jelentősen csökkent az új buszok károsanyag-kibocsátása, ezáltal tisztább lett a levegő. A Belváros autóforgalmának csökkentésében nagy szerepet játszott a 4-es metró befejezése, a P+R parkolók számának bővítése, továbbá a nemrég megvalósított MOL Bubi közbringarendszer elindítása.

SUSCO Expo – Teret adunk az innovációnak!

A Főváros több nagyszabású fenntartható fejlődéssel foglalkozó esemény mellé is áll, ilyen volt többek között az Európai Mobilitás Hét vagy tavasszal a Dunai Regatta, amelyet az Antall József Tudásközpont valósított meg. Az ugyancsak az Antall József Tudásközpont szervezésében megvalósuló SUSCO Budapest 2014 nemzetközi fenntartható fejlődés konferencia és a hozzá kapcsolódó SUSCO Expo célja közös a Fővároséval: közelebb hozni a fenntartható fejlődés ügyét

az emberekhez, és mindennapi gyakorlattá tenni a jó kezdeményezéseket, a környezettudatos gondolkodást. A fővárosi háztartások szelektív hulladékgyűjtését lehetővé tevő Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) Zrt. és a Fővárosi Vízművek is kiállítóként lesz jelen a számos érdekes és kreatív programot kínáló, ingyenesen látogatható SUSCO Expón a Millenárison.

A kétnapos SUSCO Expón nemcsak a döntéshozói réteg és a tudományos élet szereplői, hanem a civil szervezetek, start up-ok, és a fenntarthatóság szellemében munkálkodó vállalatok is megmutathatják magukat a széles nagyközönség előtt. A szakmai tartalmon túl számos kreatív és interaktív program várja a közönséget: esettanulmányokat állíthatnak össze a fenntartható üzleti modellről és a környezettudatos vállalkozás alapjairól, vagy részeseivé válhatnak a World Café-nak, ahol megtudhatják, hogy a zöld vállalkozások hogyan érvényesülhetnek a piacon. Akiket a könnyedebb programok vonzanak, belekóstolhatnak a felelős táplálkozásba, koccinthatnak egy fenntartható magyar vállalkozás gyümölcsleveivel vagy bekapcsolódhatnak interaktív társasjátékokba. A szervezők a startupokra és az ötletgazdákra is gondoltak, akiknek a Babzsák Klubban rapid randi keretében lesz lehetőségük a potenciális befektetők lenyűgözésére.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.