Súlyos madármérgezés történt a Balaton-felvidéken

Az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb mérgezését követték el védett madarak és más állatok ellen a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, az elhullott állatok összességében több mint egymillió forint természetvédelmi értéket képviselnek – közölte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai és ökológiai szakreferense szerdán az MTI-vel.

Szinai Péter elmondta, hogy a Nagydém melletti gyepterületen találtak rá az állati tetemekre, amelyek között frissebbek és régebbiek is voltak, az állatok mérgezése feltételezhetően hónapok óta tart.

Hozzátette, a pusztítás elsődleges célpontjai a madarak lehettek, amelyek nagy számban élnek az érintett területen fontos táplálékuk, a sok pocok miatt, valamint erre enged következtetni az is, hogy a csalétket nyílt területre helyezték, így a madarak messziről észrevehették.

A szakember közölte: 23 egerészölyvet, 9 hollót, egy macskabaglyot, két rókát és egy házimacskát mérgeztek meg, négy fácánt és egy házigalambot pedig mérgezett csaliként helyeztek ki.

A lakosságtól érkezett bejelentés alapján múlt vasárnap ment ki a helyszínre a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őre, majd az igazgatóság további szakemberei, a rendőrség és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közreműködésével folytatódott a helyszínelés, amelyet keresőkutya is segített – összegezte a zoológiai és ökológiai szakreferens, hozzátéve, hogy méreggel való visszaélés és természetkárosítás ügyében nyomoz a rendőrség.

Szinai Péter elmondta, hogy a legnagyobb számban elhullott egerészölyv sem vadgazdálkodási, sem más jellegű kárt nem okoz, hiszen túlnyomórészt pockokkal táplálkozik, amivel inkább hasznot hajt, így a leggyakoribb indokként jelentkező, vélt károkozással nehezen magyarázható a cselekmény.

Hozzátette: hasonló eset leginkább az alföldi apróvadas területeken jellemző, ahol zömében szőrmés ragadozókat mérgeznek meg.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén legutóbb két éve Somogy megyében mérgeztek meg réti sasokat, ekkor másodlagos mérgezés történt, a madarak mérgezett rókatetemből ettek – fűzte hozzá.

Az elmúlt húsz évben több száz hasonló eset történt, jogerős bírói ítélet azonban még nem született, hiszen a bizonyításhoz tetten kellene érni az elkövetőt.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.