Súlyos aszály perzseli Észak-Kínát

Több mint fél évszázada nem látott szárazság okoz gondokat Kína északi és középső tartományaiban – számol be a helyzetről a központi televízió (CCTV).

A kínai meteorológiai szolgálat legfrissebb adatait idézve a CCTV riportja úgy fogalmazott, hogy a szokatlan szárazság az ország több mint harmadát érinti. Az ország éléskamrájának is nevezett észak-kínai síkságon (Mandzsúriai-síkság) és az északi Liaoning tartományban hat évtizede nem látott aszály pusztít.

A csapadék mennyisége az átlagosnak alig több mint a fele volt júliusban, s az augusztus sem ígér a jelek szerint enyhülést – vélik a helyi időjósok. Eddig kétmillió hektár gabona esett a szárazság áldozatául, de eső nélkül ez a mennyiség a sokszorosára is nőhet, és akár a teljes termés felét is elveszíthetik a farmerek.

A tartományban a szárazságot illető legmagasabb szintű figyelmeztetés van érvényben augusztus eleje óta, s eddig 19 millió jüant (722 millió forint) költöttek a helyzet kezelésére, egyebek közt mesterséges esőt generáló rakéták beállításával. Több más északi és középső tartomány is hasonló gondokkal szembesül: a szárazság érinti Csilin, Belső-Mongólia, Senhszi, Honan és Hopej területét is.

A híradások arra is felhívják a figyelmet, hogy az aszály miatt a mezőgazdasági termékek árának növekedése valószínűsíthető ősszel – Honan, Senhszi és Csilin együttesen például az ország gabonatermésének ötödéért felelős.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.