Stagnál a hazai szélenergia-ipar

Már csaknem egy évtizede nem kapnak engedélyt a beruházók új turbinák telepítésére Magyarországon.

Akár hatszor annyi szélturbinák által termelt áramot is elbírna a hazai villamosenergia-rendszer, mint amennyi most a hálózatra jut. Ennek ellenére az egymást követő kormányok már csaknem egy évtizede nem adnak ki engedélyt új szélfarmok létesítésére. Az ipari fogyasztók még saját célra sem telepíthetnek turbinákat. Így amíg számos európai országban virágzik a szélenergia-ipar, addig hazánkban semmi jele az ágazat fejlődésének.

Érthetetlen, hogy Magyarországon már csaknem egy évtizede nem engedélyezik a hatóságok az új szélerőművek telepítését, amikor a hazai villamosenergia-hálózat akár hatszor annyi „zöldáram” befogadására is alkalmas lenne, mint amennyit most termelnek a szélturbinák – nyilatkozta lapunknak a Magyar Szélenergia-ipari Társaság elnöke.

Lendvay Péter elmondta: jelenleg mintegy 330 megawattot tesz ki a hazai szélfarmok kapacitása, ám teljesítményüket akár 2000 megawattra is lehetne növelni anélkül, hogy veszélybe kerülne a villamosenergia-hálózat működése. Vagyis szerinte nem állja meg a helyét az érv, miszerint azért nem létesülhetnek újabb szélerőműparkok idehaza, mert felborítaná a hálózat működését az időszakos bekapcsolódásuk a villamos energia termelésébe, illetve a leállásuk. A szélturbinák be- és kilépését a rendszerbe ugyanis ki lehetne egyenlíteni a hazai erőművek megfelelő szabályozásával, illetve az importált és exportált villamosenergia-mennyiség szükség szerinti változtatásával.

Az elnök megjegyezte: a kormányzat is elismerte, hogy lenne még helyük új szélturbináknak a hazai áramellátó rendszerben. 2010-ben ugyanis újabb 410 megawatt szélturbina-kapacitás telepítésére hirdettek pályázatot, amelyet később érthetetlen okból visszavontak. Így utoljára 2006-ban adott ki engedélyt a magyar szakhatóság szélerőművek létesítésre, s 2010-re épült meg az utolsó ilyen turbina. Azóta az országban csak az addig elkészült 37 szélfarm működik, összesen 172 toronnyal.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.