Kezdőlap / Napenergia / Spray-on napelemes technológia
Tudj meg többet: Napenergia

Spray-on napelemes technológia

A napelemek általában szilíciumból készülnek és egy vékony szilícium-nitrát réteggel vonják be őket, amely antireflektív felületként működve növeli a cellák hatékonyságát. Pont ennek a rétegnek az előállítása a legköltségesebb, speciális, vákumos környezet szükséges hozzá.

Ez utóbbi folyamatnak a kiiktatását és általa a költségek csökkentését tűzte ki célul az ausztrál Park Solar napenergia-vállalat, a finn Braggone Oy és az ausztrál nemzeti egyetemmel együttműködve. Az új spray-on módszertől a jelenleg az ipart uraló, hagyományos gyártási technikák kiszorítását várják. A vákumbevonat lépéseit egy felfújt hidrogén- és antireflektív réteggel helyettesítik, így az egyes cellák bevonása futószalagon is történhet, jelentősen gyorsítva a folyamatot a redukált kiadások haszna mellett. Az egyszerűsített eljárás, a számítások szerint, mintegy 5 millió dollárral kevesebb dologi költséget jelent a közepes méretű gyárak számára.

A második szempont a fejlesztés során a hatékonyság növelése volt. Ebben a szakaszban a napenergia-termelésben éllovas Németország is csatlakozott a csapathoz. Jelenleg a nappanelek 5-24%-os hatékonysággal működnek. A felületnöveléssel a hatékonyság is fokozható, ám az elemek felszíne durvább lesz, a túl durva felület pedig megszakítja a kristályos szerkezetet, illetve annak hatékonyságát. A kutatás során a legkedvezőbb felület kifejlesztése a cél.
Az új ausztrál Solar Park vállalata 70 millió $-os csúcstechnológiai beruházást tervez, 2010-es gyártási kezdettel. Évi 19 millió napelem gyártásával indítja el tevékenységét, mely elegendő 20.000 ausztrál otthon és az európai export ellátására.  A cég a termelés további növelését is elképzelhetőnek tartja, hiszen a napelemek piaca egyre inkább bővül, növekedési üteme megfelel a mobiltelefonok, a digitális fényképezőgépek és a laptopok fejlődésével.

Ajánlott tartalom

Napelemek telepítése előtt miket érdemes ellenőrizni?

Miután megszületik az elhatározás, hogy napelemes rendszert szeretnénk telepíteni épületünk tetejére érdemes pár dolgot körültekintően megvizsgálni az ingatlannal kapcsolatban, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy egyáltalán alkalmas-e a szerkezet befogadására.