Spóroljunk, világos?

Vajon hányan gondolunk bele nap mint nap abba, mihez kezdenénk áram nélkül? A világ népességének körülbelül egyötöde még mindig nem jut áramhoz.

Amint arra a Schneider Electric honlapján található videó is rámutat, az ilyen közösségekben esténként szinte teljesen megáll az élet. Az emberek inkább gyorsan elvégzik a munkájukat, és korán lefekszenek aludni, mert a kerozinlámpa fényénél kényelmetlenebb és körülményesebb minden tevékenység. Tőlünk az ilyen jellegű problémák távol állnak, ám ezek a példák újra és újra ráébresztenek bennünket arra, mennyire drága kincs ez a természetesnek vett erőforrás. Ezért is fontos, hogy minél takarékosabban bánjunk vele. A közelgő óraátállítás után még könnyebb lesz a spórolás, hiszen egy órával tovább élvezhetjük a napfényt napi rutinunk során. A mérések szerint az óraátállításnak köszönhetően több milliárd forintot spórolunk meg országos szinten, és némi odafigyelésnek, környezettudatos magatartásnak köszönhetően ennek apró töredéke a mi villanyszámlánkon is megmutatkozhat.

Úgy használhatjuk ki a nyári időszámítás nyújtotta előnyöket a legjobban, ha minél többször hagyatkozunk a napfényre a mesterséges világítás helyett. Mivel úgyis itt a tavaszi nagytakarítás, tisztítsuk meg az ablakokat a természetes fény bejutását akadályozó szennyeződésektől, és lehetőség szerint mindig engedjük be a napsugarakat, az árnyékolók, függönyök elhúzásával! Profi segítséghez is fordulhatunk, aki mindig odafigyel helyettünk arra, hogy ne égessük fölöslegesen a lámpát. Például beszereltethetünk otthonunkba olyan készülékeket, amelyek automatikusan szabályozzák az árnyékolást. Ez azzal az előnnyel is jár, hogy a morcos ébresztőóra hangja helyett sugárzó napsütésre ébredhetünk az árnyékolásvezérlőnek köszönhetően, pontosan akkor, amikor ennek eljön az ideje. Az árnyékolásvezérlőt azonban a kinti fényviszonyokhoz is igazíthatjuk, ha éppen erre lenne szükségünk.

A nagyobb irodaházakban olyan komplex megoldásokat használnak, amelyek összehangoltan működetik azokat a funkciókat (köztük a világítást és árnyékolást), amelyekre nincs állandóan szükségünk. A KNX rendszer például képes egyszerre, kombináltan vezérelni a hőmérsékletet, a világítást és az árnyékolást. Így magától gondoskodik arról, hogy ne világítsanak az elsötétített irodában, ha a napfényt is beengedhetik, vagy ne működjön a légkondicionáló berendezés, ha éppen szellőztetnek. A túlzott és fölösleges energiafogyasztás hátrányaival valószínűleg mindenki tisztában van: a villanyszámla költségei az egekbe rúghatnak a felelőtlen viselkedés és hozzáállás következtében, a környezetünket is fölöslegesen tesszük ki veszélyeknek. Néhány átgondolt lépés és az intelligens technológiákba történő befektetés segítségével már sokat tehetünk a környezet és a villanyszámla megkímélésének érdekében. A Schneider Electric, felelősen működő vállalatként a felhasznált energia mennyiségének csökkentésében, és annak hatékonyabb felhasználásában látja a környezetvédelem jövőjét.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.