Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Spirál alakú szélturbinák Nigériának
Tudj meg többet: Szélenergia

Spirál alakú szélturbinák Nigériának

A függőleges tengelyű szélturbinák technológiája igen érdekes, viszont a legtöbb ember még mindig keveset tud róla. Alapvetően a vízszintes tengellyel rendelkező turbinákhoz vagyunk szokva.

A Helix Wind, mely egy amerikai gyártó, néhány függőleges tengelyű szélerőművet hozott létre, mely a nyugat-afrikai távközlési hálózatok berendezéseit hivatottak összekötni a széllel. Ez lehetővé teszi a tornyok működését önállóan, távvezetékek vagy dízel generátorok nélkül.

Függőleges tengelyű turbinák alkalmasak zsúfolt városi környezetben, mert jóval csendesebben tud működni, mint hagyományos társai. A Helix Wind bejelentette, hogy az ELTEK NSG rendszereit már teszteli a nigériai távközlési társaság. Ha minden a tervek szerint alakul, több száz hasonló installáció létesül a régióban.

Ian Gardner, a Helix Wind vezérigazgatója szerint ez egy óriási lehetőség a cég számára, hiszen célja, hogy eljusson a legtöbb fejlődő országba. Jelenleg a tornyokat dízelaggregátorok működtetik, melyek nem tesznek túl jót a környezetnek, és rendkívül költséges megoldás.
A Helix Wind egyébként különböző kapacitású turbinákat készít, 300 wattól egészen 50 kilowattig. A rendszer saját fejlesztésű energia-felügyeleti rendszerrel van felszerelve, a szakemberek pedig számítógépen keresztül tudják követni a turbina működését.

Ajánlott tartalom

100 éve már volt magyar elektromos autó gyártás? Igen!

A Magyar Királyi Posta már 1927-ben megvásárolta első Rába és MÁG elektromos autóit, melyek egészen az 1960-as évekig járták az utakat,

Nincs hozzászólás

  1. Gábor Mészáros

    Arról már nem is beszélve, hogy minden bizonnyal kevesebb madár pusztul el a lapátok működése közben. Érdekes, hogy egyik cikk sem említi a szélenergiához kapcsolódó természetvédelmi problémákat.

  2. Lehet színezni kéne a lapátjait, hogy észrevegyék:)

  3. sollersventosa

    Szerintem a függőleges tengelyű turbinákat kellene fejleszteni. A vízszintes tegelyű szerkezetekkel ellenétben a területigényük sokkal kisebb.