Sötétítő függöny az ablakba beépítve

A vancouver-i Simon Fraser Egyetem alól került ki a SWITCH Materials legújabb fejlesztése, egy molekuláris kapcsoló, ami egyaránt érzékeny a napfényre és elektromos áramra.

Napra elsötétít, és egy kis elektromos áram alkalmazásával visszatér a színtelen üzemmódhoz. A cég által – fotokróm és elektrokróm – hibrid kapcsolónak hívott találmány számos előnyt kínál. Először is nincs szükség folytonos besötétítésre lakásunkban (épületek esetében), vagy vezetés közben (autóablakok esetében). Az elektrokróm eszköz alkalmazásával könnyen kezelhetjük az épület energiafelhasználását. Járművek esetében, a gyújtás lekapcsolása után az ablakok napsütés hatására elszíneződnek, így megvédve az üléseket és a műszerfalat a felmelegedéstől. Ezután az autóba újra beszállva, a sötétítés gyújtásra ki is kapcsol.
A SWITCH szerint a bevonat alkalmazható minden világos anyagból készült ablakra vagy felületre. Ez előnyös fejlesztés minden környezetbarát épület számára. A közeljövőben a cég további 7,5 millió dollárt fektet be a termék népszerűsítésére és kereskedelmi forgalomba hozására, kíváncsian várjuk, milyen eredménnyel.

Ajánlott tartalom

A környezet jobban reagál az apróbb fejlesztésekre

Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani, figyelve arra, hogyan reagál erre a környezet - hangsúlyozta a Szent György-hegyi bornapok megnyitóján a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Hegymagas községben kedden.