Somogy környezetszennyezésben az utolsók egyike a megyék országos listáján, ami azt jelenti, hogy a megyében kedvező a helyzet a különböző szennyezőanyagok kibocsátása területén, eltekintve néhány helyi környezetterheléstől.

Somogy példamutató a környezetszennyezés tekintetében

Somogy környezetszennyezésben az utolsók egyike a megyék országos listáján, ami azt jelenti, hogy a megyében kedvező a helyzet a különböző szennyezőanyagok kibocsátása területén, eltekintve néhány helyi környezetterheléstől.

Jeszták Lajos, Dél-Dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója összegezte így a megye helyzetét szerdán Kaposváron azon a sajtótájékoztatón, amelyen munkatársaival az előző évi és az idei ellenőrzésekről, a kiszabott bírságokról számoltak be.
A zöldhatóság szakemberei szerint a kedvezőnek mondott helyzet a megye adottságai mellett – viszonylag kevés az ipari üzem – annak is betudható, hogy a korábbinál lényegesen több és hatékonyabb volt az ellenőrzés.
Laki Zoltán, a felügyelőség igazgatóhelyettese arról tájékoztatott, hogy míg két évvel ezelőtt 30, addig az idén 409 helyszíni ellenőrzést tartottak Somogy megyében, s több mint 140 százalékkal nőtt a megbírságolt telephelyek száma a két évvel ezelőttihez képest.
Az ellenőrzés eredményeként 86 esetben állapítottak meg valamilyen mulasztást, 40 esetben összesen 10 millió forintot meghaladó bírságot szabtak ki.

A még nem jogerős határozatokkal kiszabott bírságösszeg ennél jóval magasabb – jegyezte meg az igazgatóhelyettes, aki az ellenőrzések során tapasztaltak alapján úgy látja: az esetek többségében inkább a jogszabályi ismeretek hiánya vagy pontatlan ismerete okozza a jogsértéseket.
Torma Zoltán osztályvezető Somogy megye lég-, víz- és hulladékszennyezettségéről, valamint zajterheléséről szólva arról tájékoztatott, hogy a megyében nincs jelentős mennyiségű légszennyező anyagot kibocsátó tevékenység. A felszíni vizeket terhelő szennyezésnél továbbra is a városok szennyvíztisztító telepei a meghatározóak.
Az osztályvezető beszámolt arról, hogy 2008-ban a megyében közel 400 ezer tonna termelői, s csaknem százezer tonna települési szilárd hulladékot gyűjtöttek be, amelyek jellemző ártalmatlanítási gyakorlata a lerakás. A megyében 2008 végén 8 hulladéklerakó működött, 2009. július 15-től azonban már csak négy, a többi nem felelt meg az EU-szabványnak.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.