Sokan gyűjtenek napkollektorra

Mintegy 400 ezer magyar család szeretne néhány éven belül megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházást megvalósítani az otthonában. A legtöbben a napkollektort, a napelemet, és a hőszivattyút részesítik előnyben.

Sok magyarországi családot foglalkoztat, hogy otthonában megújuló energiával kapcsolatos fejlesztést valósítson meg – állítja az OTP Lakástakarék. A cég felmérése szerint a lakásfelújítást tervező háztartások 36 százaléka végezne otthonában energetikai korszerűsítést – egyebek között megújuló energia felhasználásával kapcsolatos beruházást is –, így ez számít az egyik legnépszerűbb beruházási célnak a körükben.

„Mindez a családok erősödő energiatudatosságát is mutatja, illetve azt, hogy egyre többen ismerik fel, hogy otthonuk korszerűsítésével jelentős összegeket spórolhatnak meg” – véli Köntös Péter.

Az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese példaként említette a 2013-ban végzett mintaprojektjüket, amelynek során 25 különböző jellemzőjű családi házat korszerűsítettek energetikailag. A tapasztalatok azt mutatták, hogy egy, pár hét alatt elvégezhető, energetikai felújítással akár 15-70 százalékkal is csökkenthető a rezsiköltség, így éves szinten 100 és 400 ezer forint közötti összeg is megspórolható.

A megújuló energiaforrások terén a magyar háztartások leginkább a napkollektort részesítik előnyben. Az Energiaklub tavaly publikált tanulmánya szerint a népszerűségi listán a második helyen a napelem szerepel, majd a hőszivattyú, a szélgenerátor és a biomassza-kazán következik. A kutatás becslése szerint a két legnépszerűbb megújuló energiaforrás hasznosítására irányuló beruházás iránt mintegy 370-390 ezer háztartás érdeklődhet hazánkban.

„Aki hasonló fejlesztést tervez a közeljövőben, érdemes már most elkezdenie a takarékoskodást” – tanácsolja Köntös Péter. Jelenleg ugyanis kimagasló, 13-14 százalék körüli, hozamot biztosítanak a lakástakarékok, amely nagyon is versenyképes a mostani alacsony kamatkörnyezetben. Néhány év alatt pedig már egy nagyobb megújuló energiás korszerűsítésre – napkollektor beszerelése, hőszivattyús rendszer kiépítése – elegendő összeget is össze lehet gyűjteni napi pár száz forint félrerakásával.

Az OTP Lakástakarék számításai szerint havi 20 ezer forintot – azaz napi 667 forintot – kell félretenni négy éven keresztül, ahhoz, hogy 1,24 millió forint összegyűljön. Köntös Péter kiemelte: az energiahatékonyság növelését célzó felújítások akár többéves spórolás nélkül, lakástakarékkal kombinált hitelből is megvalósíthatóak, ráadásul úgy, hogy a rezsikiadásokon megtakarított összegből az esetek egy részében még a hitel havi törlesztése is kijöhet.

Jól teljesít Magyarország a zöldenergia terén

Tavaly a Földön elhasznált elektromosság 22,1 százalékát már megújuló forrásokból állították elő – derül ki a Renewables 2014 Global Status Report című, a megújuló energiaforrásokról szóló világméretű jelentésből. A vízenergia világviszonylatban 16,4 százalékát adja az áramellátásnak, a nap- és szélenergia pedig 5,7 százalékát. Magyarországot a zöldenergiát jól hasznosító európai országok közé sorolják. A 2012-es adatok szerint most a teljes energiaellátás 7,8 százalékát adja megújuló energia nálunk, amit 2020-ra 11 százalékra emelnénk. Ha ebből csak a hűtés-fűtést nézzük, 18,9 százalék a cél. Magyarország a geotermikus energia hasznosításában a hatodik a világon.

Beruházások: Ázsia sebességet váltott

A világon tavaly 1248 gigawattóra áramot termeltek a naperőművek: Európában 38,4 gigawattórát csak az újabbak, míg Magyarországon a termelés úgy 20 százalékkal nőtt és 9,5 gigawattórát tett ki – közölte a HST-Energy Kft. az MTI-vel. Az Európai Fényelektromossági Ipari Egyesülés (EPIA) az idénre 40 gigawattra teszi a belépő új kapacitást.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2012-es adatai szerint a magyar napenergia – fotovoltikus – kapacitás 12 megawatt volt, és éves 20 százalékos növekedést valószínűsítettek. (Németországban a beépített kapacitás múlt év végén 36 gigawatt.) A magyarországi teljes kapacitásból 10,4 megawattra tehető a háztartási kiserőművek teljesítménye, amely 1440 háztartási méretű naperőmű. A teljes éves fotovoltikus villamos energia termelés 7,98 gigawattóra volt 2012-ben.

Míg 2011-ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70 százalékát, addig a tavaly ez az arány már 30 százalék alá esett. A beruházások 57 százaléka az ázsiai piacon történt.

Németországban egy napelemes rendszerrel 1 kilowattórányi áramot már 12-15 eurócentért is elő lehet állítani. Új üzleti modellek is megjelentek, akár bérleti- vagy lízing konstrukcióban is hozzá lehet jutni a megújuló energiát termelő eszközökhöz.

forrás: vg.hu

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.