Soha nem látott módon tárul fel Grönland jégvilága

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) koordinálásában lélegzetelállító 3D animáció készült Grönland jégtakarójának szerkezetéről.

A Jéghíd művelet

A NASA és más tudományos műhelyek közös kutatási projektje, az Operation Ice Bridge (Jéghíd művelet) keretén belül először sikerült összeállítani Grönland teljes jégtakarójának tudományosan hiteles 3D metszettérképét.

A több évig tartó kutatás során a jégrétegen áthatoló radarhullámok, valamint a jég alatti kőzettakaróig lehatoló fúrások segítségével gyűjtött adatok alapozták meg az eddigi legrészletesebb grönlandi jégtérkép elkészítését. A repülőgépről végrehatott részletes radar monitoring több ezer különböző korú egymásra rakódott jégréteget tárt fel. Minden egyes jégréteg olyan, mint az időkapszula, fontos adatokat szolgáltat a jég keletkezése idején uralkodott éghajlati és atmoszferikus viszonyokról.

Az új térkép lehetővé teszi a szaktudósok számára a jégtakaró és az egyes intenzív eljegesedési periódusok pontos kormeghatározását is. „ A gyűjtött hatalmas adatmennyiség megmutatja a grönlandi jégképződés szakaszait, és hozzásegít a jelenlegi folyamatok pontosabb megértéséhez is” – nyilatkozta Joe McGregor jégkutató, a University of Texas Austini Geofizikai Intézetének munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Jégbezárt földtörténet

A grönlandi a Föld második legnagyobb egybefüggő jégtakarója, amely annyi vizet köt meg, hogy ha ez a jégmennyiség hirtelen egyszerre megolvadna, az olvadékvíz 20 méterrel emelné meg a világtenger szintjét. A radartechnikával végrehajtott térképezés mellett rendkívül fontos adatokat szolgáltattak a mélyfúrások fúrómagjai is.

-

A fúrómagban azonosított, különböző korú jégrétegekbe bezáródott por, vulkáni hamu illetve levegőzárványok több mint 100 ezer év távlatában teszik lehetővé az egykori éghajlati-hőmérsékleti viszonyok pontos rekonstruálását. A legmélyebbről származó minták vizsgálatának első eredményei azt mutatják, hogy a pleisztocén jégkorszak utolsó és legnagyobb eljegesedési periódusának, a Würm-glaciálisnak kezdetén, mintegy 130 és 115 ezer évvel ezelőtt az éghajlati viszonyok nagyon hasonlítottak a mostaniéhoz. A tanulmány a Journal of Geophysical Research Earth Surface-ben jelent meg, 2015 január 16-án.

A valódi özönvíz fenyegető réme

Grönland a Föld legnagyobb szigete, területe 2 166 086 négyzetkilométer. A hatalmas sziget földtani értelemben Észak-Amerika része, ugyanis az észak-amerikai tektonikus lemezen fekszik. A sziget belsejét 1500 – 3000 méter vastag jég borítja.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.